Kaaskoppen
In Nederland zijn we echte kaaskoppen, en daar zijn we best trots op! Een bruine boterham met kaas is misschien wel onze nationale lunchklassieker. Maar hoe gezond is dat plakje kaas eigenlijk?
Wat is kaas?
Kaas is een zuivelproduct, oftewel een melkproduct. Het wordt gemaakt van melk. Andere bekende zuivelproducten zijn yoghurt, kwark, boter en karnemelk.
Indeling naar leeftijd
Jonge, jong belegen, belegen, extra belegen, oude en overjarige kaas. Die begrippen komen we zeker tegen wanneer we kaas kopen. Hoe langer de kaas rijpt, hoe droger, harder, voller en pittiger van smaak het wordt.
Wat zit er in kaas?
Kaas bevat goede voedingsstoffen zoals vitamines (A, B2 en B12) en mineralen waaronder calcium. Dat laatste is belangrijk voor je botten en tanden, maar ook voor je zenuwen en spieren. In kaas zit ook eiwit en vet, en weinig of geen koolhydraten.
Zout in kaas
Kaas bevat veel zout. Dat komt omdat bij het maken van kaas het een aantal dagen in een zout ligbadje ligt. Dat klinkt ontspannend voor de kaas, maar het maakt kaas wel zoutrijk wat niet zo gezond is.
Zuivel en de kans op kanker
Er is sterk bewijs uit onderzoek dat producten met veel calcium de kans op darmkanker kunnen verkleinen. Maar er zijn tegelijkertijd ook aanwijzingen dat deze de kans op prostaatkanker kunnen vergroten. Daarom heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds nog geen aanbeveling over zuivelproducten (en kaas) met als doel minder kans op kanker.
Maar zuivelproducten zijn wel een belangrijke bron van goede voedingsstoffen die ons lichaam gezond houden. Kies zo veel mogelijk voor varianten met minder vet, zoals halfvolle of magere melk en vetarme kaas.
Gezondere kaaskeuzes
Kazen die in de Schijf van Vijf staan zijn: 10+, 20+ en 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Ook hüttenkäse, mozzarella en verse geiten kaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.