Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Als we het hebben over darmkanker, bedoelen we meestal dikkedarmkanker. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen in Nederland te horen dat ze darmkanker hebben. Darmkanker komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Lees hier alles over deze vorm van kanker.
Ons eten en drinken komt via de slokdarm in de maag en gaat vervolgens via de twaalfvingerige darm naar de dunne darm. Hier wordt het grootste deel van het voedsel verteerd en worden voedingsstoffen opgenomen in het bloed.
Het deel van ons voedsel dat niet verteerd kan worden (met name vezels), komt terecht in de dikke darm. Hier vindt de laatste fase van de spijsvertering plaats. De dikke darm neem het overgebleven vocht en voedingsstoffen op. Wat overblijft is ontlasting.
De dikke darm bestaat uit verschillende delen:
Darmkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van darmkanker.
Darmkanker ontstaat meestal uit een poliep in de dikke darm. Een poliep is een gezwel die in principe goedaardig is. Vooral bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de dikke darm voor. Slechts een klein deel van de poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. In dat geval noemen we het kanker. De verandering van een goedaardige poliep naar darmkanker kan wel 10-15 jaar duren.
Een kwaadaardige tumor kan door verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen loslaten, waardoor het kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen is groter als de tumor verder de darmwand ingroeit.
Er zijn verschillende soorten darmkanker. In de darmen komen de volgende kankersoorten voor:
Darmkanker kan op verschillende plekken in de darm ontstaan, maar meestal is dat in de dikke darm. Deze vorm van kanker heet medisch colorectale kanker. Dit is een verzamelnaam voor kanker in het colon en het rectum. Bij ongeveer tweederde van de mensen met darmkanker zit de tumor in het colon.
Op de website kanker.nl worden de volgende kenmerken van darmkanker genoemd:
Vijf jaar na diagnose zijn gemiddeld nog 69% van de mensen met darmkanker in leven. De overlevingskansen verschillen per stadium van de ziekte. Dit zijn gemiddelde cijfers. Persoonlijke vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met je arts.
Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van darmkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op darmkanker.
Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas de kans op darmkanker vergroot. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator.
Door meer te bewegen verbruik je meer calorieën, waardoor je minder snel in gewicht aankomt. Elke vorm van beweging telt. Hoe meer je beweegt, hoe beter het is.
Het eten van voldoende voedingsvezels verkleint de kans op darmkanker. Voedingsvezels zitten in groente en fruit, peulvruchten, noten en zaden en volkoren producten.
Verlaag je risico op darmkanker door geen bewerkt vlees zoals ham, spek of salami te eten. Lees welke alternatieven er zijn voor bewerkt vlees.
Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op darmkanker verhoogt. Drink daarom geen alcohol. Lees meer over alcohol en kanker.
Roken of op een andere manier tabak gebruiken, verhoogt het risico op darmkanker en veel andere soorten kanker.
Tijdens het leven met en na darmkanker kan je vragen hebben over voeding en leefstijl. Bij Leven met kanker vind je meer informatie.
Op de volgende pagina’s kan je meer lezen over:
Voor meer informatie en lotgenoten contact kun je terecht op kanker.nl en bij de patiëntenorganisatie Stichting Darmkanker.