Darmkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Darmkanker

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Als we het hebben over darmkanker, bedoelen we meestal dikkedarmkanker. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen in Nederland te horen dat ze darmkanker hebben. Darmkanker komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Over de dikke darm

Ons eten en drinken komt via de slokdarm in de maag en gaat vervolgens via de twaalfvingerige darm naar de dunne darm. Hier wordt het grootste deel van het voedsel verteerd en worden voedingsstoffen opgenomen in het bloed.

Het deel van ons voedsel dat niet verteerd kan worden (met name vezels), komt terecht in de dikke darm. Hier vindt de laatste fase van de spijsvertering plaats. De dikke darm neem het overgebleven vocht en voedingsstoffen op. Wat overblijft is ontlasting.

De dikke darm bestaat uit verschillende delen:

  • de blinde darm
  • het colon
  • het rectum (oftewel de endeldarm)

Hoe ontstaat darmkanker?

Darmkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van darmkanker.

Darmkanker ontstaat meestal uit een poliep in de dikke darm. Een poliep is een gezwel die in principe goedaardig is. Vooral bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de dikke darm voor. Slechts een klein deel van de poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. In dat geval noemen we het kanker. De verandering van een goedaardige poliep naar darmkanker kan wel 10-15 jaar duren.

Een kwaadaardige tumor kan door verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen loslaten, waardoor het kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen is groter als de tumor verder de darmwand ingroeit.

Er zijn verschillende soorten darmkanker. In de darmen komen de volgende kankersoorten voor:

  • Dikkedarmkanker
  • Dunnedarmkanker
  • Endeldarmkanker
  • Anuskanker

Darmkanker kan op verschillende plekken in de darm ontstaan, maar meestal is dat in de dikke darm. Deze vorm van kanker heet medisch colorectale kanker. Dit is een verzamelnaam voor kanker in het colon en het rectum. Bij ongeveer tweederde van de mensen met darmkanker zit de tumor in het colon.

Wat zijn de symptomen van darmkanker?

Op de website kanker.nl worden de volgende kenmerken van darmkanker genoemd:

  • Bloed en/of slijm in je ontlasting
  • Een verandering in je ontlasting die niet overgaat
  • Afvallen zonder reden
  • Minder zin in eten
  • Buikpijn of buikkramp

Wat zijn de overlevingskansen van darmkanker?

Vijf jaar na diagnose zijn gemiddeld nog 69% van de mensen met darmkanker in leven. De overlevingskansen verschillen per stadium van de ziekte. Dit zijn gemiddelde cijfers. Persoonlijke vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met je arts.

Risicofactoren van darmkanker

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van darmkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op darmkanker.

Risicofactoren in leefstijl

  • Overgewicht of obesitas
  • Roken
  • Het eten van rood en bewerkt vlees
  • Het drinken van alcohol

Andere risicofactoren

  • Lengte. De kans neemt toe naarmate je langer bent.
  • Andere medische aandoeningen. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn kan de kans op darmkanker verhogen.

Factoren die de kans op darmkanker verkleinen

  • Bewegen
  • Het eten van een voedingspatroon met voedingsvezels en volkoren producten
  • Het eten van zuivel

Kun je de kans op darmkanker verkleinen?

Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas de kans op darmkanker vergroot. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator.

Beweeg meer

Door meer te bewegen verbruik je meer calorieën, waardoor je minder snel in gewicht aankomt. Elke vorm van beweging telt. Hoe meer je beweegt, hoe beter het is.

Eet voldoende voedingsvezels

Het eten van voldoende voedingsvezels verkleint de kans op darmkanker. Voedingsvezels zitten in groente en fruit, peulvruchten, noten en zaden en volkoren producten.

Eet liever geen bewerkt vlees

Verlaag je risico op darmkanker door geen bewerkt vlees zoals ham, spek of salami te eten. Lees welke alternatieven er zijn voor bewerkt vlees.

Drink zo min mogelijk alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op darmkanker verhoogt. Drink daarom geen alcohol. Lees meer over alcohol en kanker.

Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee

Roken of op een andere manier tabak gebruiken, verhoogt het risico op darmkanker en veel andere soorten kanker.

Over leven met darmkanker

Tijdens het leven met en na darmkanker kan je vragen hebben over voeding en leefstijl. Bij Leven met kanker vind je meer informatie.

Op de volgende pagina’s kan je meer lezen over:

Voor meer informatie en lotgenoten contact kun je terecht op kanker.nl en bij de patiëntenorganisatie Stichting Darmkanker.