Minder (ultra)bewerkte voeding, minder kans op kanker - WKOF

Minder (ultra)bewerkte voeding, minder kans op kanker

PERSBERICHT

Amsterdam, 7 maart 2023

Wie (ultra)bewerkte voeding, zoals chips en ijs, vervangt door minder bewerkte, zoals groente en fruit, heeft minder kans op kanker. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag bekend op basis van onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit Amsterdam.

Kans op kanker verkleinen

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de kans op kanker kleiner wordt wanneer we voeding die sterk bewerkt is, vervangen door voeding die minimaal bewerkt is. Het gaat niet om minder eten, maar om het vervangen van ongezonde voeding door dezelfde hoeveelheid gezonde voeding.

De bevindingen

Het vervangen van 10% van (ultra)bewerkte voedingsmiddelen met evenveel voedingsmiddelen die minimaal bewerkt zijn, verkleint de kans op kanker in het algemeen, hoofd-halskanker, slokdarmkanker, darmkanker, leverkanker en borstkanker (na de menopauze).

Wat is bewerkte en ultrabewerkte voeding?

Ultrabewerkte voeding (ook wel ultra-processed foods) is sterk bewerkt. Per portie bevat dit soort voeding meer calorieën, suiker, verzadigd vet en zout en minder vitamines, mineralen en vezels dan minder bewerkte producten. Voorbeelden zijn ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken, snoep, chocolade, gebak, kant-en-klare toetjes, pizza, gezoete ontbijtgranen, hartige snacks en chips.

Bewerkte voeding betreft producten waar olie, zout of suiker aan is toegevoegd. Voorbeelden zijn vlees en vis (zoals tonijn) uit blik, kaas, gezouten vlees, gerookte vis, bier en wijn.

Voeding die weinig of niet bewerkt is, betreft producten waar niets aan toegevoegd is. Voorbeelden zijn verse, gedroogde of bevroren groente en fruit, peulvruchten, vlees, vis, melk, eieren, noten en zaden.

Gezonde keuzes maken

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat de mate van bewerking van voeding zich niet helemaal 1 op 1 laat vertalen naar gezond of ongezond. Volkorenbrood is bijvoorbeeld sterk bewerkt, maar is gezond. De beste manier om gezond te eten, is volgens het kankerfonds om te eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Over het onderzoek

Het nieuwe onderzoek is gebaseerd op het European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). In totaal werden 450.111 personen uit 23 onderzoekscentra in tien Europese landen gevolgd.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

De bevindingen van dit onderzoek versterken het bewijs dat gezonde voeding broodnodig is voor het terugdringen van het aantal gevallen van kanker. Het is zorgwekkend dat door de hoge inflatie het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om goed te eten. Het is te gek voor woorden dat een zak chips met paprikasmaak goedkoper is dan verse paprika’s. Wij roepen de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en gezonde voeding betaalbaar te maken voor iedereen.


EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie contact op met Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie:

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil iedereen een kans geven tegen kanker. Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl mensen minder kans hebben op kanker, en dat bij kanker mensen meer kans krijgen op overleving en een goede kwaliteit van leven.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Lees meer over ons.


Bronnen: