Maak de lekkerste stamppotten! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Maak de lekkerste stamppotten!

Stamppot

Anders stampen

We zijn allemaal dol op een klassieke stamppot zoals oma die maakte. Maar ben je toe aan wat variatie? Met onze 5 stappen stamp je deze winter de lekkerste gerechten op tafel!

1. Kies een basis

Heb je al eens een stamppot met zoete aardappel geprobeerd? Het geeft het gerecht niet alleen een mooie kleur, maar ook een lekkere zoete smaak.

Wat anders dan aardappelen? Van sommige groente kun je ook puree maken. Knolselderij, pastinaak en pompoen zijn hier bij uitstek geschikt voor. Zo krijg je ook makkelijk een extra portie groente binnen!

2. Kies een groente

Ga je voor de groene bladgroente of kies je voor kleurrijke bieten, wortelen of rode kool? Houd er met bladgroente rekening mee dat ze flink slinken. Om 250 gram per persoon over te houden heb je ongeveer 400-500 gram rauwe groente per persoon nodig.

Lekkere opties om uit te kiezen zijn:

  • Andijvie
  • Boerenkool
  • Postelein
  • Rode biet
  • Rucola
  • Spinazie
  • Wortel
  • Zuurkool

3. Kies een eiwitbron

Bij een stamppot wordt vaak rookworst of een gehaktbal geserveerd. Maar er zijn ook genoeg gezondere alternatieven hiervoor!

  • Kip
  • Kalkoen
  • Zalm
  • Kabeljauw
  • Linzen
  • Blauwe kaas
  • Geitenkaas
  • Feta
  • Witte bonen
  • Kikkererwten
  • Cashewnoten
  • Walnoten

Tip: Geroosterde noten geven een knapperige twist aan de stamppot.

4. Maak een jus

Kant-en-klare jus bevat vaak veel zout. Met een roux en wat groentebouillon tover je binnen een handomdraai een zelfgemaakte (vegetarische) jus op tafel. Een roux is zo gemaakt!

  1. Smelt 50 gram margarine in een steelpan op middelhoog vuur.
  2. Roer 50 gram tarwebloem erdoor tot je een egaal mengsel hebt.
  3. Laat dit mengsel 3–4 minuten zachtjes garen op laag vuur, terwijl je blijft roeren.
  4. Voeg 300 ml groentebouillon toe en roer goed door tot een gladde saus ontstaat.

5. Kies een smaakmaker

Verse kruiden zijn heerlijke smaakmakers en geven de stamppot kleur. Kies uit:

  • Bieslook
  • Bladselderij
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Tijm

Voeg je keuze toe en maak het bord mooi op. Eet smakelijk!


Inspirerende combinaties

Inspiratie nodig? Probeer de favoriete combinaties van onze redactie:

  • Aardappel met rucola, oude kaas en walnoten
  • Zoete aardappel met spinazie en zalm
  • Knolselderij hutspot met kalkoenfilet

Lees ook:
Meer weten over… zoete aardappel