PERSBERICHT
Amsterdam, 1 mei 2025
Kunnen voeding en beweging kinderen met kanker betere kansen geven op overleving, of minder bijwerkingen? Nederlandse onderzoekers gaan die vraag beantwoorden met een uniek onderzoek. Het Prinses Máxima Centrum, Wageningen University & Research en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) starten een samenwerking die cruciaal is voor de zorg bij kinderkanker.
Er is dringende behoefte aan kennis over de impact van voeding en beweging op kinderen met kanker tijdens en na de behandeling. In het bijzonder hoe hun lichaamssamenstelling, dat is de verhouding tussen spier- en vetmassa, verandert. Tot nu toe is er zeer weinig onderzoek gedaan op dit gebied, in zowel Nederland als in andere landen. Daarom zijn er nog veel vragen over manieren waarop de behandeling van kinderkanker ondersteund kan worden met voeding en beweging.
Onderzoekers verbonden aan het Prinses Máxima Centrum en Wageningen University & Research starten de FITco studie, welke wordt gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De opzet van deze studie is uniek in Nederland en zeldzaam wereldwijd. Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Wim Tissing van het Prinses Máxima Centrum en dr. Dieuwertje Kok van Wageningen University & Research.
Onderdeel van de FITco studie is een zogeheten cohort-studie waarin de deelnemers in de
loop van de tijd gevolgd worden om onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden. In dit geval is het doel om 500 kinderen (0 tot 18 jaar) met kanker te laten deelnemen. Ze zullen gevolgd worden vanaf diagnose van de ziekte tot twee jaar erna. Zo willen de onderzoekers ontdekken hoe het zit met lichaamssamenstelling, voeding en beweging bij kinderkanker, en de relatie met het ontstaan van bijwerkingen en de genezingskansen.
De bevindingen van het nieuwe onderzoek kunnen richting gaan geven aan de ondersteunende zorg bij de behandeling voor kinderkanker, met als doel betere behandeluitkomsten, meer kans op overleving en een betere kwaliteit van leven tijdens en na behandeling.
De onderzoekers en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds verwachten ook dat dit onderzoek wereldwijd impact kan hebben. Zij zullen daarom samenwerken met andere onderzoeksgroepen gericht op kinderoncologie in het buitenland.
Prof. dr. Wim Tissing en dr. Dieuwertje Kok:
We zijn verheugd dat we met de steun van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds onderzoek kunnen doen naar de rol van lichaamssamenstelling, voeding en beweging bij kinderen met kanker. Met de resultaten van dit onderzoek hopen we te kunnen werken aan minder bijwerkingen, betere behandeluitkomsten en een optimale kwaliteit van leven voor kinderen met kanker.
Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:
De afgelopen jaren zijn steeds meer onderzoeken gestart naar voeding en beweging bij kanker, maar dat is bij volwassenen. Onderzoek op dit gebied bij kinderen is zeer zeldzaam en beperkt terwijl het erg nodig is. Wij zien het als een prioriteit om bij te dragen aan de ondersteunende zorg voor kinderen met kanker, waarbij ook wordt gelet op meer kans op een gezonde toekomst met een goede kwaliteit van leven op volwassen leeftijd.
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen (0 tot 18 jaar) in Nederland de diagnose kanker. Er is een groot verschil tussen kanker bij kinderen en kanker bij volwassenen. Een groot deel van de vormen van kinderkanker komen vooral, of alleen, voor bij kinderen. De behandelingen en genezingskansen zijn ook anders dan bij volwassenen. Gemiddeld geneest ongeveer 80% van de kinderen met kanker, hoewel dat verschilt per diagnose.
Ondanks belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van kinderkanker en toenemende overlevingskansen, heeft kinderkanker veel impact op zowel de getroffen kinderen als hun ouders. Tijdens en na de ziekte en behandelingen hebben kinderen vaak klachten zoals veranderingen in reuk, smaak en eetlust. Dat kan leiden tot voedingstekorten en onbedoelde veranderingen in lichaamsgewicht. Deze klachten kunnen invloed hebben op behandeluitkomsten, de kans op overleving en de kwaliteit van leven nu en later.
EINDE PERSBERICHT
Neem voor meer informatie contact op met Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie:
Lees meer over de FITco Studie op wkof.nl/onderzoek-kinderkanker.
Bronnen: