Onderzoeksprojecten 2021

Elk jaar financieren wij nieuwe onderzoeksprojecten om kanker steeds beter te begrijpen.

Dit jaar zijn er maar liefst tien veelbelovende onderzoeksprojecten van start gegaan. Lees hieronder welke dat zijn.


Acrylamide en nierkanker

 Hoofdonderzoeker:
 Dr. Kim Smits

 
 Onderzoeksinstituut:
 Universiteit van Maastricht, Nederland
 

 

We krijgen de stof acrylamide binnen via onze voeding wanneer bepaalde voedingsmiddelen verhit worden. Acrylamide wordt in het lichaam omgezet in een stofje wat het DNA in de cel kan beschadigen en daarmee kanker kan veroorzaken.

De onderzoekers gaan het DNA in de nieren van mensen met kanker vergelijken met het DNA van gezonde mensen, waarbij gelet wordt op de hoeveelheid acrylamide die ze binnenkrijgen. De onderzoekers hopen hiermee meer te ontdekken over het effect van acrylamide op nierkanker.

Lees meer over dit onderzoek 


Variatie in voeding in relatie tot kanker

 Hoofdonderzoeker:
 Dr. Inge Huybrechts
 

 Onderzoeksinstituut:
 International Agency for Research on Cancer, Frankrijk
 

 

Veel verschillende voedingsmiddelen eten, ook wel voedingsbiodiversiteit genoemd, wordt in verband gebracht met een betere gezondheid doordat je verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een gezonde voeding voor een kleinere kans op verschillende ziekten zorgt, waaronder kanker.

Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken hoe diverse voedingsmiddelen binnenkrijgen is gekoppeld met een kleinere kans op kanker en duurzaamheid.

Lees meer over dit onderzoek 


Voeding en de kwaliteit van leven na kanker 

 Hoofdonderzoeker:
 Dr. Simone Eussen 
 

 Onderzoeksinstituut:
 Universiteit van Maastricht, Nederland
 

 

Bij deze studie onder mensen met darmkanker wordt gekeken naar kynurenine metabolieten (stofjes die vrijkomen bij stress, slechte voeding en ontstekingsreacties). Er wordt onderzocht of de kwaliteit van de voeding een rol speelt bij de kwaliteit van leven van mensen na de diagnose darmkanker. Met de resultaten kunnen nieuwe maatregelen ontwikkeld worden met als doel om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Lees meer over dit onderzoek


Nieuwe behandelmogelijkheden voor leverkanker? 

 Hoofdonderzoeker:
 Prof Raul Mendez
 

 Onderzoeksinstituut:
 Institute for Research in Biomedicine, Spanje
 

 

Leverkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten. Door de toename van het aantal mensen met overgewicht en obesitas stijgt ook het aantal mensen met leverkanker. De onderzoekers willen met dit onderzoek meer inzicht krijgen in de ontwikkeling van leverkanker. Dit gaan ze doen door te kijken naar het DNA in de cellen van mannen en vrouwen die leverkanker hebben.

Lees meer over dit onderzoek


Maakt het uit op welke leeftijd je obesitas hebt? 

 Hoofdonderzoeker:
 Dr. Tanja Stocks Charles
 

 Onderzoeksinstituut:
 Lund University, Zweden 
 

 

Dr. Stocks Charles gaat onderzoeken of gewichtstoename, overgewicht en obesitas in combinatie met leeftijd invloed heeft op het ontstaan van prostaatkanker en het overlijden aan de gevolgen van prostaatkanker. 

Lees meer over dit onderzoek


Hoe verkleint lichaamsbeweging de kans op kanker?

 Hoofdonderzoeker:
 Dr. Sarah Lewis
 

 Onderzoeksinstituut:
 University of Bristol, UK
 

 

Dr. Sarah Lewis gaat onderzoeken hoe precies lichaamsbeweging de kans op het krijgen van sommige kankersoorten verkleint. Ze gaat dit onderzoeken door onder andere te kijken naar de invloed van genen op immuniteit, hormonen, metabolisme en lichaamsbeweging.

Lees meer over dit onderzoek


Hebben overgewicht en wat je eet invloed op de kans op blaaskanker? 

 Hoofdonderzoeker:
 Prof. Roger Milne
 

 Onderzoeksinstituut:
 Cancer Council Victoria, Australië
 

 

Prof. Milne gaat onderzoeken of overgewicht en wat je eet invloed hebben op de kans op het ontstaan van blaaskanker. Daarbij let hij ook op de verschillen tussen mannen en vrouwen én rokers en niet-rokers.
 
Lees meer over dit onderzoek


Waarom vergroot of verkleint voeding de kans op darmkanker?

 Hoofdonderzoeker:
 Dr. Kostas Tsilidis
 

 Onderzoeksinstituut:
 Imperial College London, UK
 

 

Bij deze studie wordt onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die de kans op darmkanker verkleinen: volkorenproducten, voedingsvezels en zuivelproducten. Ook wordt verder onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die de kans op darmkanker vergroten: rood en bewerkt vlees en alcohol. Het doel is om beter te begrijpen hoe darmkanker ontstaat en hoe we het kunnen voorkomen. 

Lees meer over dit onderzoek


Het effect van het opvolgen van de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

 Hoofdonderzoeker:
 Prof. John Mathers
 

 Onderzoeksinstituut:
 Newcastle University, UK
 

 

De onderzoekers willen in dit onderzoek verder kijken naar het effect van het opvolgen van de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op de kans op het krijgen van kanker, maar ook de kans op het overleven van kanker.

Lees meer over dit onderzoek


Groenten, bewerkt vlees of water: maakt het uit waar we ons nitraat en nitriet vandaan krijgen?

 Hoofdonderzoeker:
 Prof. Anne Tjønneland
 

 Onderzoeksinstituut:
 Danish Cancer Society Research Centre, Denemarken
 

 

Prof. Tjønneland gaat onderzoek doen naar de inname van nitriet en nitraat uit verschillende bronnen in relatie tot de kans op maag-, darm- en blaaskanker.

Lees meer over dit onderzoek