Onderzoeken gestart in 2021 - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Onderzoeken gestart in 2021

Vanaf 2021 financieren wij 10 nieuwe onderzoeksprojecten. Hiermee willen wij steeds meer ontdekken om iedereen een kans te geven tegen kanker. Hartelijk dank aan alle donateurs!


Acrylamide en nierkanker

Kim SmitsHoofdonderzoeker:
Dr. Kim Smits

Onderzoeksinstituut:
Universiteit van Maastricht, Nederland

We krijgen de stof acrylamide binnen via onze voeding wanneer bepaalde voedingsmiddelen verhit worden. Acrylamide wordt in het lichaam omgezet in een stofje wat het DNA in de cel kan beschadigen en daarmee kanker kan veroorzaken.

De onderzoekers gaan het DNA in de nieren van mensen met kanker vergelijken met het DNA van gezonde mensen, waarbij gelet wordt op de hoeveelheid acrylamide die ze binnenkrijgen. De onderzoekers hopen hiermee meer te ontdekken over het effect van acrylamide op nierkanker.


Variatie in voeding in relatie tot kanker

Inge HuybrechtsHoofdonderzoeker:
Dr. Inge Huybrechts

Onderzoeksinstituut:
International Agency for Research on Cancer, Frankrijk

Veel verschillende voedingsmiddelen eten, ook wel voedingsbiodiversiteit genoemd, wordt in verband gebracht met een betere gezondheid doordat je verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat gezonde voeding voor een kleinere kans op verschillende ziekten zorgt, waaronder kanker.

Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken hoe diverse voedingsmiddelen binnenkrijgen is gekoppeld met een kleinere kans op kanker en duurzaamheid.


Voeding en de kwaliteit van leven na kanker

Simone EussenHoofdonderzoeker:
Dr. Simone Eussen

Onderzoeksinstituut:
Universiteit van Maastricht, Nederland

Bij deze studie onder mensen met darmkanker wordt gekeken naar kynurenine metabolieten (stofjes die vrijkomen bij stress, slechte voeding en ontstekingsreacties). Er wordt onderzocht of de kwaliteit van de voeding een rol speelt bij de kwaliteit van leven van mensen na de diagnose darmkanker. Met de resultaten kunnen nieuwe maatregelen ontwikkeld worden met als doel om de kwaliteit van leven te verbeteren.


Nieuwe behandelmogelijkheden voor leverkanker?

Raul MendezHoofdonderzoeker:
Prof Raul Mendez

Onderzoeksinstituut:
Institute for Research in Biomedicine, Spanje

Leverkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten. Door de toename van het aantal mensen met overgewicht en obesitas stijgt ook het aantal mensen met leverkanker. De onderzoekers willen met dit onderzoek meer inzicht krijgen in de ontwikkeling van leverkanker. Dit gaan ze doen door te kijken naar het DNA in de cellen van mannen en vrouwen die leverkanker hebben.


Maakt het uit op welke leeftijd je obesitas hebt?

Tanja Stocks CharlesHoofdonderzoeker:
Dr. Tanja Stocks Charles

Onderzoeksinstituut:
Lund University, Zweden

Dr. Stocks Charles gaat onderzoeken of gewichtstoename, overgewicht en obesitas in combinatie met leeftijd invloed heeft op het ontstaan van prostaatkanker en het overlijden aan de gevolgen van prostaatkanker.


Hoe verkleint lichaamsbeweging de kans op kanker?

Sarah LewisHoofdonderzoeker:
Dr. Sarah Lewis

Onderzoeksinstituut:
University of Bristol, UK

Dr. Sarah Lewis gaat onderzoeken hoe precies lichaamsbeweging de kans op het krijgen van sommige kankersoorten verkleint. Ze gaat dit onderzoeken door onder andere te kijken naar de invloed van genen op immuniteit, hormonen, metabolisme en lichaamsbeweging.


Hebben overgewicht en wat je eet invloed op de kans op blaaskanker?

Roger MilneHoofdonderzoeker:
Prof. Roger Milne

Onderzoeksinstituut:
Cancer Council Victoria, Australië

Prof. Milne gaat onderzoeken of overgewicht en wat je eet invloed hebben op de kans op het ontstaan van blaaskanker. Daarbij let hij ook op de verschillen tussen mannen en vrouwen én rokers en niet-rokers.


Waarom vergroot of verkleint voeding de kans op darmkanker?

Kostas TsilidisHoofdonderzoeker:
Dr. Kostas Tsilidis

Onderzoeksinstituut:
Imperial College London, UK

Bij deze studie wordt onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die de kans op darmkanker verkleinen: volkorenproducten, voedingsvezels en zuivelproducten. Ook wordt verder onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die de kans op darmkanker vergroten: rood en bewerkt vlees en alcohol. Het doel is om beter te begrijpen hoe darmkanker ontstaat en hoe we het kunnen voorkomen.


Het effect van het opvolgen van de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

John MathersHoofdonderzoeker:
Prof. John Mathers

Onderzoeksinstituut:
Newcastle University, UK

De onderzoekers willen in dit onderzoek verder kijken naar het effect van het opvolgen van de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op de kans op het krijgen van kanker, maar ook de kans op het overleven van kanker.


Groenten, bewerkt vlees of water: maakt het uit waar we ons nitraat en nitriet vandaan krijgen?

Anne TjonnelandHoofdonderzoeker:
Prof. Anne Tjønneland

Onderzoeksinstituut:
Danish Cancer Society Research Centre, Denemarken

Prof. Tjønneland gaat onderzoek doen naar de inname van nitriet en nitraat uit verschillende bronnen in relatie tot de kans op maag-, darm- en blaaskanker.