5 weetjes over veilig zonnen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

5 weetjes over veilig zonnen

Moeder smeert zonnebrand op neus dochter

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. De belangrijkste risicofactor hiervoor is de zon. Of je deze zomer nou in Nederland of in het buitenland van het zonnetje geniet, het is belangrijk om je goed te beschermen.

1. Hoe smeer je zonnebrandcrème op de juiste manier?

Het is belangrijk om je lichaam op een goede manier met zonnebrandcrème in te smeren. Zuinig smeren geeft namelijk een lagere bescherming dan de factor die op de verpakking vermeld staat.

De beschermingsfactor is bepaald met een bepaalde hoeveelheid crème op de huid. Hiervoor zouden we 2 milligram zonnebrandcrème per vierkante centimeter huid moeten smeren. Gemiddeld smeren we slechts de helft daarvan! Smeer dus liever te veel dan te weinig.

2. Kun je met een hogere beschermingsfactor langer in de zon?

Door te kiezen voor zonnebrandcrème met een hogere beschermingsfactor, kun je langer in de zon blijven dan met een crème met een lagere factor. Mits je vaak opnieuw smeert! Zo blijf je goed beschermd. Ook is de zonkracht en jouw huidtype bepalend voor hoe lang je in de zon kunt blijven.

3. Kun je ook in de schaduw verbranden?

Het advies is om tussen 12.00 – 15.00 uur de schaduw op te zoeken. De zonkracht is op dat moment van de dag namelijk het hoogst. In de schaduw is de zonkracht veel minder, maar ook in de schaduw kun je verbranden. Of je nou de schaduw opzoekt of niet, smeer je altijd goed in!

4. Hoe warmer, hoe sterker de zon?

Het klinkt logisch: hoe warmer het is, hoe sterker de zonkracht. Toch is dit niet waar. De hoeveelheid straling van de zon hangt namelijk af van de stand van de zon, het aantal wolken, de hoeveelheid vocht en stof in de lucht en de dikte van de ozonlaag. De temperatuur speelt dus geen rol voor de zonkracht.

Verder kan de omgeving invloed hebben op hoe sterk de zon is. Op het strand weerkaatsen het zand en water de zonnestralen. Ook in de bergen is de zonnestraling sterker dan op landniveau, omdat je door de hoogte dichter bij de zon bent.

5. Zonlicht is ook goed voor je!

Ons lichaam kan onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaken. Zonlicht heeft daardoor ook goede effecten voor onze gezondheid. Vitamine D is belangrijk voor je botten, spieren en immuunsysteem.

Lees verder hoe je jezelf goed beschermt tegen de zon: voorkom zonverbranding.