Leefstijltips voor een goede weerstand - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Leefstijltips voor een goede weerstand

Vrouw staat in yogapose

Door gezond te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen kun je zorgen voor een zo hoog mogelijke weerstand. Hierdoor ben je beter bestand tegen ziektes en als je toch ziek wordt, herstel je sneller. Wij helpen je met een aantal tips!

Let op wat je eet

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt. Dit helpt je om zo fit mogelijk te blijven.

Kies vooral voor plantaardige voeding zoals volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Deze producten bevatten veel vezels en andere gezonde voedingsstoffen. Tips om meer plantaardig te eten:

  • Vervang vlees in een gerecht eens door peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of kidneybonen.
  • Snack met groente en fruit zoals snoepkomkommers, cherrytomaten, druiven, aardbeien of frambozen.
  • Vervang alle witte graanproducten door de volkoren variant en zilvervliesrijst.

Probeer ongezond snaaigedrag zo veel mogelijk te voorkomen. Het helpt om je eetmomenten van te voren in te plannen en te zorgen voor een vaste verdeling van je eetmomenten over de dag. Zo voorkom je snaaigedrag tussendoor. Zorg er daarnaast voor dat je altijd genoeg gezonde tussendoortjes in huis heb. Als je dan toch zin hebt in iets, dan is een schaaltje snackgroenten of een stuk fruit een gezonde en lekkere keuze.

Blijf in beweging

Met de kortere en koudere dagen is de verleiding misschien groot om lekker binnen te blijven. Maar dit is geen excuus om nu niet te hoeven bewegen, je kunt namelijk ook heel makkelijk in huis bewegen! Zo zorg je ervoor dat je conditie en weerstand op peil blijven. Ook helpt bewegen om je gewicht gezond te houden. Wedden dat je je na een goede work-out beter voelt?

Hieronder delen wij onze favorieten cardio-oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen.

Oefening 1: Steps

  • Ga voor een trap staan. Ga met je linkervoet op de eerste trede staan en zet je rechtervoet dan naast de linkervoet.
  • Stap dan weer naar beneden, weer met je linkervoet eerst. Stap gedurende een minuut de trede op en af. Houd een tempo aan dat voor jou comfortabel is.
  • Doe de steps 1 minuut met je linkervoet eerst en dan 1 minuut met je rechtervoet eerst.

Oefening 2: Trekpop

  • Ga staan met je voeten bij elkaar en je armen langs je zij hangend. Buig je knieën en spring op. Breng daarbij je voeten uit elkaar. Til tegelijkertijd je armen zijwaarts tot schouderhoogte.
  • Spring nog een keer en breng daarbij je voeten weer bij elkaar en je armen langs je zij.
  • Let op dat jij je knieën licht gebogen houdt tijdens het springen en dat je hielen steeds weer terugkomen op de vloer.
  • Herhaal deze oefening 10 keer.

Rekken en strekken​

Vergeet niet te rekken en strekken na de oefeningen. Probeer vandaag eens deze strekoefening voor je kuiten.

  • Ga staan met je voeten bij elkaar. Zet je linkervoet dan naar achteren, met de hiel op de grond. Buig je rechterbeen daarbij licht. Houd je rug recht en let op dat beide voeten parallel en met de tenen recht naar voren staan. Houd beide hielen op de grond.
  • Blijf 15 tot 20 seconden in deze houding staan en herhaal de strekoefening dan aan de andere kant.

Smaak te pakken? Probeer ook eens deze oefeningen voor een platte buik of deze oefeningen voor sterke armen.

Ga naar buiten

Vergeet niet om ook naar buiten te gaan. Ga een blokje om in het park of pak de fiets om lekker een stuk te fietsen.

Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Deze vitamine heeft meerdere functies in ons lichaam. Zo zorgt het er onder andere voor dat ons afweersysteem goed werkt. Ook dit helpt dus weer om de kans dat je ziek wordt te verkleinen en sneller te herstellen mocht je toch ziek worden.

Wil je meer tips om lekker te bewegen in de buitenlucht deze herfst? Lees dan dit artikel.