Buitenlandse keuken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Buitenlandse keuken

Persoon pakt pizza punt

De zomer is in volle gang. Voor velen de tijd van het jaar voor een vakantie naar het buitenland. Het leuke aan zo’n vakantie is het kennismaken met andere mensen en culturen. En niet te vergeten: een andere keuken! Wat is wel en niet gezond?

Mediterrane landen: gezond door afwisseling

Het traditionele mediterrane voedingspatroon staat bekend als gezond. De levensopvatting van de Spanjaarden, Italianen en Grieken is dan ook ‘genieten van het leven’.

Wat is er gezond aan?

Kenmerkend voor de gerechten uit deze landen is het gebruik van veel verse groenten zoals aubergine, courgette, tomaat en ui. Daarnaast eet men, vooral in de kustgebieden, traditioneel veel vis, schaal- en schelpdieren. Dit is een gezond alternatief voor (rood) vlees. In de mediterrane keuken worden de gerechten meestal op smaak gebracht met diverse kruiden en specerijen in plaats van zout.

Waar moet je op letten?

In de mediterrane landen gebruiken de koks veel olijfolie. Olijfolie is gezond, maar bevat ook veel calorieën. Probeer daarom voor de minder vette gerechten te kiezen en gebruik sauzen en dressings waar veel olie in zit met mate.

Duitsland: creatief met aardappel

De Duitse keuken lijkt erg op de Nederlandse keuken. De meeste gerechten zijn samengesteld uit aardappelen, groente en vlees. Duitsers zijn creatief met aardappelen: ze eten ze vaak gebakken, of verwerkt tot rösti of pannenkoekjes (‘Reibekuchen’).

Wat is er gezond aan?

Traditionele Duitse gerechten bevatten veel groenten. Bekend zijn bijvoorbeeld de eenpansgerechten, zoals stoofpotjes en ovenschotels (‘Auflauf’).

Waar moet je op letten?

Duitsers staan bekend om hun liefde voor worst. Dit is bewerkt vlees wat het risico op kanker kan verhogen, en je daarom beter niet kunt eten. Ook de typisch Duitse bierpullen kun je beter laten staan en kiezen voor een alternatief.

Scandinavië: natuur op je bord

De Scandinavische keuken bevat veel producten uit de lokale natuur. Het Nordic diet, wat in landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken genuttigd wordt, bestaat met name uit plantaardige voeding (veel koolsoorten en rapen), weinig vlees, veel vis-, schaal- en schelpdieren en producten van het wilde platteland. De nadruk ligt op duurzaamheid en biologische producten.

Wat is er gezond aan?

In de waterrijke Scandinavische landen staat veel vis op het menu. Daarnaast zijn bosproducten zoals bessen en paddenstoelen in de zomer en herfst overal verkrijgbaar. Producten van het wilde platteland bevatten meer vitamines en mineralen dan planten die conventioneel geteeld zijn. In het zuiden van Scandinavië verbouwen ze graan, waarvan het bekende knäckebröd wordt gemaakt. Ook eten de Scandinaviërs veel donker brood zoals roggebrood.

Waar moet je op letten?

Doordat plantaardige voeding de boventoon voert op het menu, moet je wel letten op het voldoende binnenkrijgen van eiwitten en vitamine B12. Plantaardige eiwitten kun je halen uit peulvruchten, sojaproducten, noten en graanproducten. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, zuivel, vis en eieren.

België: vis en friet fans

Al is België maar een klein landje, de Belgische keuken kent toch wat regionale verschillen.

Wat is er gezond aan?

Aan de kust wordt veel vis en mosselen gegeten. Noord-België staat verder bekend om zijn groenten zoals witlof, asperges en spruitjes (die in het Engels niet voor niets ‘Brussels sprouts’ genoemd worden).

Waar moet je op letten?

Belgen zijn trots op hun Vlaamse frites, maar erg gezond zijn deze natuurlijk niet. Daarnaast wordt wel gezegd dat in België de kwaliteit van het eten net zo goed is als in Frankrijk, maar dat de hoeveelheden Duits zijn. Let dus op dat je niet te grote porties eet.