De 5 geheimen van een appel - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De 5 geheimen van een appel

Appels

De herfst is van start gegaan en dat betekent onder andere dat Nederlandse appels weer volop verkrijgbaar zijn! Er bestaan verschillende soorten, maar waarvoor is welke appel geschikt? En ken jij deze 5 geheimen al?

Een appeltje kan altijd!

Appels zijn een van de meest gekweekte fruitsoorten in de wereld. Doordat het Nederlandse klimaat prima geschikt is voor de teelt van appels, vind je in het seizoen ook appels uit ons eigen land. Dit is van september tot juni. De rest van de maanden worden appels uit andere landen zoals Brazilië of Argentinië gehaald. Daardoor kun je het hele jaar rond genieten van een appeltje.

Is een appel gezond?

Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, er zitten daarentegen wel veel vezels en kalium in. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk. Bovendien bevatten appels weinig calorieën. Een appel snoepen mag dus gerust!

Populair

Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.

Tijd om een stukje wijzer te worden over appels: ‘De appelwijzer’

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten appels. Wereldwijd bestaan er maar liefst 7.000 verschillende soorten appelrassen, gigantisch veel dus! Hieronder lichten we een aantal bekende appelsoorten toe.

Zoete appels

Wanneer een appel als tussendoortje wordt gegeten, wordt er vaak een zoete appelsoort uit de tas getoverd. Zoete appels zijn erg geliefd door hun zoete, sappige smaak. Ook zijn zoete appels geschikt om te verwerken in een salade.

  • Royal Gala: een hele sappige appel met een geelrode kleur. In Nederland wordt deze appel vooral in de maand juni gegeten.
  • Fuji: deze appel komt oorsprokelijk uit Japan. In de schil van de appel zit in vergelijking met andere appelsoorten veel antioxidanten, wat deze appelsoort een groene of geelgroene kleur geeft met een mooie roze tot donkerrode blos. Wist je dat antioxidanten ons lichaam beschermen tegen indringers van buitenaf?

Zoetzure appels

Zoetzure appels zijn perfect voor het maken van appelmoes- of sap. Ook zijn deze appels ideaal om te verwerken in gerechten of tussendoortjes.

  • Elstar: deze appel kennen we bijna allemaal en is een favoriet van velen. Je herkent de appel aan zijn geelgroene uiterlijk met een felrode blos. Een perfecte appel om mee te bakken!
  • Jonagold: deze appel is stevig en heerlijk sappig van smaak. Jonagold appels zijn een van de meest geteelde appels in Nederland, herkenbaar aan de heldere geelgroene schil met een oranjerode blos.
  • Pink Lady: doordat de Pink Lady volsappig is, is dit een favoriet van velen. Waarschijnlijk ook door de mooie rozige blos van de appel.

Zure appels

Zure appels zijn over het algemeen wat steviger en hebben veel smaak. Zure appels zijn niet bij iedereen geliefd, maar door ze goed te combineren, vinden de meeste mensen het toch een lekker appeltje! Wat dacht je bijvoorbeeld van een zure appel op een volkorenpannenkoek?

  • Granny Smith: een van de zuurste appels uit het assoriment. Door zijn felle groene kleur valt hij direct op!

Ken jij deze 5 geheimen van een appel al?

  1. Een gesneden appel kan snel bruin kleuren. De oplossing? Doe er wat citroensap overheen en de appel zal minder snel verkleuren.
  2. Doordat appels voor een groot deel uit lucht bestaan blijven ze in het water drijven.
  3. Je kunt appels niet met peren vergelijken, maar toch behoren ze allebei tot de pitvruchten.
  4. Appels produceren een stofje waardoor ander fruit sneller gaat rijpen. Eet je het fruit op de fruitschaal snel op? Dan kun je appels prima op de fruitschaal bewaren. Let dus wel op dat het andere fruit op de schaal wat sneller zal rijpen. Wil je appels liever wat langer bewaren? Bewaar ze dan in de koelkast!
  5. Appels zijn erg gevoelig voor beurse plekken. Let er daarom op dat je een appel niet helemaal onderin een zware boodschappentas stopt. Ga zorgvuldig met een appel om.

Bronnen:

Veggipedia

Voedingscentrum