Een gezonde generatie - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Een gezonde generatie

Gezonde generatie

Een goede eter is een kind dat gezellig is aan tafel en van alles wil proeven. Vanaf 1 jaar kan een kind in principe gewoon mee-eten. Hoe leer je kinderen een gezond eetpatroon aan? Wij hebben een aantal tips voor je.

Gezelligheid en regelmaat

Zorg ervoor dat een kind de maaltijden als iets leuks ziet. Als een kind eten associeert met gezelligheid, wordt eten makkelijker. Eet daarom zo veel mogelijk met zijn allen aan tafel en bespreek de dag bijvoorbeeld met elkaar.

Eet daarnaast op vaste tijden om zo regelmaat in te bouwen. Dit voorkomt dat kinderen tussen de maaltijden door trek krijgen en vragen om snoep.

Het goede voorbeeld

Het is belangrijk om als volwassene het goede voorbeeld te geven. Als kinderen zien dat jij zelf geniet van eten, dan zullen zij dat ook gaan doen. Kinderen betrekken bij het kopen van eten en het koken, is ook een goede manier om de interesse voor gezonde voeding te wekken.

Bord leeg

Leg niet te veel nadruk op het leegeten van het bord. Belangrijker is dat het gezellig blijft aan tafel en dat kinderen van alles wat proeven. Negeer negatief gedrag zoveel mogelijk en zeg tegen kinderen wanneer ze goed gegeten hebben. Geef niet gelijk op als kinderen bepaalde dingen niet lusten. Een kind moet wennen aan smaken en een voedingsmiddel minstens 10 keer proeven om het lekker te gaan vinden.

Door veel verschillende soorten groenten aan te bieden, leert een kind veel verschillende smaken kennen en waarderen. Hierdoor kunnen ze makkelijker variëren met eten.

Eetmomenten

Beperk het aantal eetmomenten per dag tot maximaal 5. Het is belangrijk om 3 hoofdmaaltijden te eten (ontbijt, lunch en avondeten) en niet meer dan 2 keer iets tussendoor te nemen. Dit verkleint de kans op overgewicht en tandbederf.

Elke dag ontbijten

Zorg iedere dag voor een ontbijt. Na een nacht slapen heb je energie nodig en moet je spijsvertering op gang komen. Door te ontbijten heeft een kind minder snel trek in extra tussendoortjes waardoor de kans op overgewicht kleiner wordt.

Ook kunnen ze zich op school beter concentreren. Een gezond ontbijt is bijvoorbeeld een bord pap, een volkoren boterham met pindakaas of yoghurt met fruit zoals stukjes banaan en bessen.

Meer weten?

  • Ben je benieuwd hoeveel eten en drinken jouw kind nodig heeft? Kijk op de website van het Voedingscentrum of maak een afspraak met een (kinder)diëtist.
  • Op de website van Groot&Klein kan je blogs over veelvoorkomende opvoedproblemen vinden en manieren hoe je hiermee om kan gaan.

Bron:

Voedingscentrum