Nieuw onderzoek naar variatie in voeding
Gevarieerd eten en drinken is gezond. Zo voorkom je tekorten aan vitamines en mineralen. Maar er is nog weinig bekend over gevarieerd eten en drinken en de kans op kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financierde daarom een nieuw onderzoek hiernaar.
Wat is er onderzocht?
In het nieuwe project werd onderzoek gedaan met de gegevens van 450.111 mensen uit 9 verschillende Europese landen die gedurende 14 jaar werden gevolgd. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eten en drinken. Op basis hiervan berekenden onderzoekers de hoeveelheid verschillende soorten eten en drinken.
Van deze mensen werd bijgehouden wie kanker kreeg in het maag-darmgebied. Het gaat om kanker in de slokdarm, keel, maag, darm, galblaas, alvleesklier of lever.
Resultaten van het onderzoek
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de mensen die het meest gevarieerd aten en dronken, 23% minder kans hadden op kanker vergeleken met de mensen met de minst gevarieerde voeding.
De kans op kanker nam verder af per 10 extra soorten eten en drinken per jaar. Mensen met de meest gevarieerde voeding aten wel 22 soorten groente en de mensen met de minste variatie maar 10 soorten per jaar.
Wat betekent dit voor de toekomst?
Dit is het eerste onderzoek naar de variatie in eten en drinken en de kans op kanker in het maag-darmgebied. Meer onderzoek naar gevarieerd eten kan in de toekomst zorgen voor nieuwe voedingsadviezen voor minder kans op kanker. Ons advies: ga voor variatie!
Verschillende soorten groente en fruit bevatten ook verschillende gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Door te variëren met groente en fruit, krijg je een mix van verschillende voedingsstoffen binnen. Dat geldt ook voor verschillende soorten vette vis, granen en noten.
Hoe gevarieerd eet je?
Het kan goed zijn om na te gaan hoe gevarieerd je eet en drinkt. Misschien kies je vaak voor hetzelfde fruit of eet je elke dag een bruine boterham met kaas als lunch. Het is goed om hierin te variëren.
Probeer onze tips!
- Eet een regenboog. Een handige vuistregel om gevarieerd te eten, is om elke dag te kiezen voor groente en fruit met verschillende kleuren. Kies voor groente en fruit uit het seizoen, ook dat helpt bij het variëren.
- Wissel af met graanproducten zoals pasta, rijst en couscous. Dit geldt ook voor ontbijtgranen, havermout en brood als ontbijt.
- 1 keer per week vette vis is gezond. Kies bijvoorbeeld de ene week voor zalm en de andere week voor sardines.
- Een handje ongezouten noten is erg gezond. Kies niet altijd dezelfde soort, maar wissel het soort noten af of kies voor een gemengde notenmix.
- Wissel af tussen water, zuivel en koffie of thee zonder suiker.