Onderzoeken gestart in 2020 - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Onderzoeken gestart in 2020

Vanaf 2020 financieren wij een aantal nieuwe onderzoeksprojecten. Hiermee willen wij steeds meer ontdekken om iedereen een kans te geven tegen kanker. Hartelijk dank aan alle donateurs!


Vermoeidheid bij dikkedarmkanker, helpen de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds?

Renate WinkelsHoofdonderzoeker:
Dr. Renate Winkels

Onderzoeksinstituut:
Wageningen Universiteit & Research,  Nederland

Tot 40% van de mensen die behandeld zijn voor dikkedarmkanker kampen in de eerste vijf jaar na diagnose met ernstige vermoeidheid. Dit heeft een negatieve invloed op hun stemming, werk, sociale relaties en kwaliteit van leven.

In dit onderzoek wordt gekeken of mensen die zich beter aan onze richtlijnen voor voeding en leefstijl houden minder last hebben van vermoeidheid.


Kans op terugkeer van blaaskanker en kwaliteit van leven, wat is de invloed van de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds?

Alina VrielingHoofdonderzoeker:
Dr. Alina Vrieling

Onderzoeksinstituut:
Radboudumc, Nederland

Mensen die blaaskanker hebben gehad, hebben een grote kans op terugkeer van blaaskanker. Ook hebben ze last van bijwerkingen van de behandeling die een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.

Bij dit onderzoek zal worden gekeken of mensen die zich beter aan onze richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds houden, een kleinere kans op terugkeer van kanker hebben en een betere kwaliteit van leven ervaren.


Overgewicht en obesitas en de kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederslijmvlieskanker

Renee Turzanski FortnerHoofdonderzoeker:
Dr. Renée Turzanski Fortner

Onderzoeksinstituut:
German Cancer Research Center (DKFZ), Duitsland

Uit eerder onderzoek is bekend dat overgewicht en obesitas de kans op 12 kankersoorten vergroten; ook borstkanker na de overgang, eierstokkanker en kanker van het baarmoederslijmvlies. In dit onderzoek wordt verder onderzocht hoe dit precies werkt.


Heeft bewegen vóór de operatie een beschermend effect bij patiënten?

Jesper Frank ChristensenHoofdonderzoeker:
Dr. Jesper Frank Christensen

Onderzoeksinstituut:
Copenhagen University Hospital, Denemarken

Mensen met slokdarm- of maagkanker krijgen meestal chemotherapie voor de operatie. Het doel van dit onderzoek is om te ontdekken of bewegen voor de operatie de kans vergroot dat mensen de operatie halen en of ze hierdoor langer overleven.


Evalueren van de rol van obesitas en insuline bij verschillende kankersoorten, gebruikmakend van de Mendelian randomisatie methode

Paul BrennanHoofdonderzoeker:
Dr. Paul Brennan

Onderzoeksinstituut:
International Agency for Research on Cancer (IARC), Frankrijk

Obesitas lijkt voor 4% het ontstaan van kanker te verklaren in landen met een hoog inkomen. Dit is gebaseerd op studies die het lichaamsgewicht slechts op één moment meten. Hierdoor is het effect van obesitas mogelijk onderschat.

Het doel van dit onderzoek is met een speciale techniek, de Mendelian randomisatie methode, te evalueren wat het effect van lichaamsgewicht, gewichtstoename tijdens volwassenheid en insulinewaarden is op de kans op kanker.


Lichaamsbeweging bij mannen met prostaatkanker in ‘achtergestelde gemeenschappen’

Melinda CraikeHoofdonderzoeker:
Prof. Melinda Craike

Onderzoeksinstituut:
Victoria University, Australië

In Australië is prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Mannen die in achtergestelde gemeenschappen wonen, ervaren vaak een negatieve invloed op hun kwaliteit van leven en op de ziekte uitkomst.

In dit onderzoek wordt getest of een beweegprogramma, geleid door verpleegkundigen, van invloed is op de kwaliteit van leven en ziekte uitkomst van deze mannen.


Het voorkomen van functionele beperkingen bij vrouwen met borstkanker

Andre la GuercheHoofdonderzoeker:
Prof. Andre La Gerche

Onderzoeksinstituut:
Baker Heart and Diabetes Institute, Australië

De behandeling van borstkanker kan op lange termijn consequenties hebben voor de gezondheid, zoals vermindering in hartfunctie, verminderde fitheid en verminderd functioneren. Het doel van deze studie is het verbeteren van de fysieke capaciteit en het welbevinden na chemotherapie.