Onderzoeken gestart in 2018 - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Onderzoeken gestart in 2018

Vanaf 2018 financieren wij een aantal nieuwe onderzoeksprojecten. Hiermee willen wij steeds meer ontdekken om iedereen een kans te geven tegen kanker. Hartelijk dank aan alle donateurs!


Risicofactoren voor kanker waarbij de plek van de primaire tumor onbekend is

Leo SchoutenHoofdonderzoeker:
Dr. Leo Schouten

Onderzoeksinstituut:
Maastricht University, Nederland

Soms krijgen mensen de diagnose kanker waarbij niet aangetoond kan worden wat de precieze plek van de primaire tumor is (welk type kanker het precies is). In 2010 waren dat ruim 2.000 mensen. De prognose voor deze groep mensen is slecht; gemiddeld leven ze nog maar drie maanden na diagnose. Dr. Schouten gaat onderzoeken welke factoren in voeding en leefstijl het risico op kanker waarbij de plek van de primaire tumor onbekend is beïnvloeden om zo uiteindelijk preventiestrategieën te kunnen ontwikkelen.


De kwaliteit van leven bij darmkanker

Martijn BoursHoofdonderzoeker:
Dr. Martijn Bours

Onderzoeksinstituut:
GROW – School for Oncology & Developmental Biology, Maastricht University, Nederland

Darmkanker is na huidkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Mensen met darmkanker maken zich zorgen over of en hoe lang ze darmkanker zullen overleven en wat de kwaliteit van leven na behandeling zal zijn. Veel patiënten hebben na behandeling last van ernstige vermoeidheid en zenuwpijn in met name handen en voeten (perifere neuropathie). Deze klachten beïnvloeden het dagelijks functioneren enorm. Dr. Bours gaat onderzoeken of het opvolgen van onze aanbevelingen voor kankerpreventie invloed heeft op de kwaliteit van leven na de diagnose darmkanker, en op vermoeidheid en neuropathie.


Lichaamsgewicht en het risico op 22 vormen van kanker

Talita Duarte-SallesHoofdonderzoeker:
Dr. Talita Duarte-Salles

Onderzoeksinstituut:
IDIAP Jordi Gol, Spanje

We weten dat overgewicht (berekend met de Body Mass Index – BMI) het risico op maar liefst 11 soorten kanker verhoogt (kanker in de darm, slokdarm, alvleesklier, nier, baarmoeder, eierstok, borst, galblaas, prostaat, lever en maag). Een recent Engels onderzoek liet zien dat een hoge BMI in verband staat met 17 soorten kanker. Dit suggereert dat overgewicht wellicht het risico op veel meer kankersoorten verhoogt. Daarom is meer onderzoek heel belangrijk. Dr. Duarte-Salles gaat ook onderzoeken in hoeverre de BMI en de tailleomvang goede indicatoren zijn om het verband tussen overgewicht en kanker in kaart te brengen.


Risicofactoren voor neusholtekanker

James McKayHoofdonderzoeker:
Dr. James McKay

Onderzoeksinstituut:
International Agency for Research on Cancer (IACR), Frankrijk

De overlevingskansen van neusholtekanker zijn slecht. Het ontstaan van deze vorm van kanker lijkt sterk af te hangen van genetische en omgevingsfactoren. Al eerder is aangetoond dat het eten van geconserveerde voedingsmiddelen, roken, blootstelling aan het Epstein-Barr-virus en bepaalde genetische kenmerken het risico op neusholtekanker vergroten. Onduidelijk is hoe deze factoren precies het risico op dit type kanker verhogen. Dr. McKay gaat hier verder onderzoek naar doen.