Onderzoeken gestart in 2017 - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Onderzoeken gestart in 2017

Vanaf 2017 financieren wij een aantal nieuwe onderzoeksprojecten. Hiermee willen wij steeds meer ontdekken om iedereen een kans te geven tegen kanker. Hartelijk dank aan alle donateurs!


Lichaamsbeweging en de kwaliteit van leven bij hoofd- en halskanker

Anne MayHoofdonderzoeker:
Dr. Anne May

Onderzoeksinstituut:
UMC Utrecht, Nederland

De behandeling van hoofd- en halskanker heeft grote fysieke impact en patiënten kampen vaak met ernstige vermoeidheid. Interventies om deze vermoeidheid tegen te gaan zijn er nog niet, maar zijn wel hard nodig. Dit onderzoek wil achterhalen of beweeginterventies bij (ex-)patiënten met een hoofd- of nektumor haalbaar zijn.


Lichaamsbeweging en het terugdringen van vermoeidheid bij kanker

Karin NordinHoofdonderzoeker:
Prof. Karin Nordin

Onderzoeksinstituut:
Uppsala Universiteit, Zweden

Vermoeidheid bij kanker komt zeer veel voor en het beïnvloedt de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt. Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat lichaamsbeweging vermoeidheid kan verminderen, maar meer kennis is nodig over de hoeveelheid en manier van beweging. Op basis van resultaten van dit onderzoek kunnen optimale beweegprogramma’s opgezet worden.


Overgewicht en obesitas en de overleving van kanker

Isabelle SoerjomataramHoofdonderzoeker:
Dr. Isabelle Soerjomataram

Onderzoeksinstituut:
International Agency of Research on Cancer (IARC), Frankrijk

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor veel kankersoorten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kankerpatiënten met overgewicht een slechtere overlevingskans hebben. Onderzoekers willen nu weten in hoeverre het aantal jaren dat iemand overgewicht heeft voor de diagnose kanker van invloed is op de overleving.


Risicofactoren voor slokdarmkanker

Paul BrennanHoofdonderzoeker:
Dr. Paul Brennan

Onderzoeksinstituut:
International Agency for Research on Cancer (IACR), Frankrijk

De kans op overleving van slokdarmkanker is nog steeds klein, vandaar dat preventie erg belangrijk is. Bekende risicofactoren voor slokdarmkanker zijn roken en alcohol. Dit onderzoek richt zich op de rol van andere risicofactoren zoals voeding.


De biologische mechanismen bij sedentair gedrag en lichaamsbeweging bij vermoeidheid onder (ex)-darmkankerpatiënten

Matty WeijenbergHoofdonderzoeker:
Prof. Matty Weijenberg

Onderzoeksinstituut:
GROW School for Oncology, Maastricht University, Nederland

1 op de 2 darmkankerpatiënten kampt met ernstige vermoeidheid. Dit onderzoek richt zich op de mechanismen in ons lichaam die de relatie tussen lichamelijke activiteit en vermoeidheid bij darmkankerpatiënten kunnen verklaren.


Lichaamsbeweging en eierstokkanker

Sandra HayesHoofdonderzoeker:
Prof. Sandra Hayes

Onderzoeksinstituut:
University of Queensland, Australië

Welke effecten heeft lichaamsbeweging tijdens de chemotherapie bij patiënten met eierstokkanker? Onderzoek bij andere kankersoorten wijst uit dat beweging tijdens de chemo de negatieve bijwerkingen van de therapie kan verminderen en de kwaliteit van leven kan verbeteren.