Onderzoeksprojecten 2017

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kent elk jaar nieuwe onderzoeksbeurzen toe om innovatief onderzoek naar kanker en kankerpreventie te financieren

Vanaf 2017 hebben wij de volgende zes onderzoeken gefinancierd


Dr. Anne MayLichaamsbeweging en de kwaliteit van leven bij hoofd- en halskanker

Hoofdonderzoeker: Dr. Anne May

Onderzoeksinstituut: UMC Utrecht, Nederland

De behandeling van hoofd- en halskanker heeft grote fysieke impact en patiënten kampen vaak met ernstige vermoeidheid. Interventies om deze vermoeidheid tegen te gaan zijn er nog niet, maar zijn wel hard nodig. Dit onderzoek wil achterhalen of beweeginterventies bij (ex-)patiënten met een hoofd- of nektumor haalbaar zijn.


Dr. Annette BuykenLichaamsbeweging en het terugdringen van vermoeidheid bij kanker

Hoofdonderzoeker: Prof. Karin Nordin

Onderzoeksinstituut: Uppsala Universiteit, Zweden

Vermoeidheid bij kanker komt zeer veel voor en het beïnvloedt de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt. Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat lichaamsbeweging vermoeidheid kan verminderen, maar meer kennis is nodig over de hoeveelheid en manier van beweging. Op basis van resultaten van dit onderzoek kunnen optimale beweegprogramma’s opgezet worden.


Overgewicht en obesitas Theodora Psaltopoulouen de overleving van kanker

Hoofdonderzoeker: Dr. Isabelle Soerjomataram

Onderzoeksinstituut: International Agency of Research on Cancer (IARC), Frankrijk

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor veel kankersoorten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kankerpatiënten met overgewicht een slechtere overlevingskans hebben. Onderzoekers willen nu weten in hoeverre het aantal jaren dat iemand overgewicht heeft voor de diagnose kanker van invloed is op de overleving.


Matty P. WeijenbergRisicofactoren voor slokdarmkanker

Hoofdonderzoeker: Dr. Paul Brennan

Onderzoeksinstituut: International Agency for Research on Cancer (IACR), Frankrijk

De kans op overleving van slokdarmkanker is nog steeds klein, vandaar dat preventie erg belangrijk is. Bekende risicofactoren voor slokdarmkanker zijn roken en alcohol. Dit onderzoek richt zich op de rol van andere risicofactoren zoals voeding.


Prof. Ellen KampmanDe biologische mechanismen bij sedentair gedrag en lichaamsbeweging bij vermoeidheid onder (ex)-darmkankerpatiënten

Hoofdonderzoeker: Prof. Matty Weijenberg

Onderzoeksinstituut: GROW School for Oncology, Maastricht University, Nederland

1 op de 2 darmkankerpatiënten kampt met ernstige vermoeidheid. Dit onderzoek richt zich op de mechanismen in ons lichaam die de relatie tussen lichamelijke activiteit en vermoeidheid bij darmkankerpatiënten kunnen verklaren.


Prof. Ellen KampmanLichaamsbeweging en eierstokkanker

Hoofdonderzoeker: Prof. Sandra Hayes

Onderzoeksinstituut: University of Queensland, Australië

Welke effecten heeft lichaamsbeweging tijdens de chemotherapie bij patiënten met eierstokkanker? Onderzoek bij andere kankersoorten wijst uit dat beweging tijdens de chemo de negatieve bijwerkingen van de therapie kan verminderen en de kwaliteit van leven kan verbeteren.


Andere lopende onderzoeksprojecten

Raadpleeg de database van alle onderzoeken op de website van World Cancer Research Fund International. WCRF International in Londen, het Verenigd Koninkrijk, ondersteunt ons in de coördinatie en beheer van onze beursprogramma’s.