Gezond leven na kanker

Na de behandeling van kanker kun je allerlei vragen hebben over wat je zelf kunt doen om je fitter te gaan voelen.

Gezond eten en bewegen kunnen je helpen meer energie te krijgen en de kans om opnieuw kanker te krijgen te verkleinen.

Het ontstaan van kanker is een langdurig en ingewikkeld proces waarbij verschillende factoren een rol spelen. Niet alleen voeding en leefstijl, maar onder andere ook erfelijkheid en infectieziekten zijn risicofactoren voor kanker. Maar uit onderzoek blijkt dat een gezonde voeding en leefstijl na kanker belangrijk kan zijn om de kans te verkleinen om opnieuw kanker te krijgen.

Word je op dit moment behandeld voor kanker? Vraag dan advies aan je behandelend arts of een gespecialiseerde diëtist. Dit geldt ook wanneer je van kanker bent hersteld, maar door de behandeling moeite hebt om bepaalde voeding te eten of erg bent afgevallen. 

Onze aanbevelingen: het beste advies tot nu toe
We weten op dit moment dat het opvolgen van onze aanbevelingen ter preventie van kanker het beste is wat je kan doen om de kans om opnieuw kanker te krijgen te verkleinen, tenzij een arts anders heeft geadviseerd. Onze aanbevelingen verlagen tevens het risico op andere aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Onthoud in ieder geval de volgende drie tips:

  1. Behoud een gezond gewicht. Het behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om je kans op kanker te verkleinen. Wat is een gezond gewicht? Bereken je BMI en ontdek het zelf.
  2. Blijf actief. Door regelmatig te bewegen blijft je conditie op peil. Een goede conditie kan je helpen sneller te herstellen van de behandeling en verbetert de kwaliteit van leven. Tevens kan lichaamsbeweging de kans op het opnieuw krijgen van kanker verkleinen. Lees meer over onze aanbeveling over lichaamsbeweging.
  3. Eet gezond. Gezonde voeding, zoals groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten helpen je op een gezond gewicht te blijven. Ook draagt dit soort voeding bij aan een gezonde spijsvertering en een goed immuunsysteem. Ontdek wat gezonde voeding precies is.

Meer onderzoek is van groot belang
Onderzoek naar voeding en leefstijl tijdens en na kanker is van groot belang. Dit soort onderzoek is relatief nieuw en complex. Dit komt doordat er rekening gehouden moet worden met veel verschillende factoren, zoals de soort tumor, het stadium van de ziekte bij de diagnose en de soort behandeling. Er zijn alleen al 100 verschillende soorten kanker.

Onderzoek naar de rol van voeding en leefstijl na de diagnose kanker is een van de prioriteiten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Lees meer over onze onderzoeksprojecten op het gebied van voeding en leefstijl na diagnose kanker.

Onderzoeksresultaten tot nu toe
Er is nog veel onduidelijk over welke leefstijladviezen we moeten geven na behandeling van kanker om terugkeer van de ziekte te voorkomen. Steeds meer onderzoek laat zien dat bewegen, gezond eten en een gezond gewicht behouden, de kans kan helpen verkleinen dat kanker opnieuw ontstaat. Dat is het geval bij onderzoek bij overlevers van borstkanker. Ook is er onderzoek dat laat zien dat gezond eten en leven de kans op overleven bij borstkankerpatiënten mogelijk kan vergroten. Er is nog meer onderzoek nodig voordat we specifieke aanbevelingen hierover kunnen opstellen.