Direct naar:
Cellen en celdeling
Cellen zijn de bouwstenen van ons lichaam. Elke cel in ons lichaam heeft een eigen taak. Ons lichaam maakt nieuwe cellen zodat het kan groeien en om beschadigde of oude cellen te vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling, waarbij cellen kopieën maken van zichzelf.
Het functioneren van onze cellen, en de celdeling, wordt aangestuurd door de informatie binnen de kern van de cellen. Deze informatie zit in het erfelijk materiaal (het DNA) dat wordt doorgegeven van ouder op kind.
Hoe ontstaat een tumor?
Bij de celdeling kunnen fouten voorkomen. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Meestal worden deze fouten door ons lichaam zelf hersteld, maar soms gebeurt dat niet.
Bij een aantal fouten in dezelfde cel gaat deze cel zich op een onbeheerste manier delen. Hierdoor ontstaat een groep cellen met fouten. Zo’n groep cellen neemt vaak de vorm aan van een zwelling: een tumor.
Verschil tussen een goedaardige en kwaadaardige tumor
Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn:
- Een goedaardige tumor groeit niet door andere weefsels of organen heen. Het verspreidt zich niet in het lichaam. Een wrat is een voorbeeld van een goedaardige tumor. Als een goedaardige tumor tegen omliggende weefsels of organen aandrukt kan dit een reden zijn om het te verwijderen.
- Een kwaadaardige tumor kan doorgroeien en daarmee omliggende weefsels en organen beschadigen. Cellen van een kwaadaardige tumor kunnen losraken en via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit noemen we uitzaaiingen of metastasen.
Ontstaan van kanker: een langdurig proces
Alle soorten kanker beginnen wanneer het DNA in een cel beschadigd wordt, wat tot ongeremde celdeling kan leiden. Kanker ontstaat niet ineens. Vaak is dit een langdurig en ingewikkeld proces. Voordat de ziekte zich ontwikkelt moeten veel veranderingen in de cel plaatsvinden. Dit kan jaren, soms zelfs tientallen jaren duren. Daarom is kanker een ziekte die naar verhouding veel ouderen treft.

Welke factoren spelen een rol bij ontstaan van kanker?
Meer informatie over het verkleinen van de kans op kanker
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft je informatie over de relatie tussen het ontstaan van kanker en levensstijl. We vertellen je, op basis van het laatste wetenschappelijke onderzoek, wat je kunt doen om je kans op het krijgen van kanker te verkleinen. Door op een van onderstaande links te klikken, vind je meer informatie over: