Onderzoeken gestart in 2023 - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Onderzoeken gestart in 2023

Vanaf 2023 financieren wij 13 nieuwe onderzoeksprojecten. Hiermee willen wij steeds meer ontdekken om iedereen een kans te geven tegen kanker. Hartelijk dank aan alle donateurs!


De overleving van alvleesklierkanker

Steven Olde DaminkHoofdonderzoeker:
Prof. Steven Olde Damink

Onderzoeksinstituut:
Universiteit Maastricht, Nederland

Dit onderzoek is gericht op het vaststellen van kenmerken van mensen met alvleesklierkanker – zoals lichaamssamenstelling, voedingsstatus en ontstekingen – die van invloed kunnen zijn op de overleving van alvleesklierkanker en het verloop van de ziekte na de operatie ervan.

Prof. Steven Olde Damink:

Met dit onderzoek willen wij innovatieve manieren vinden om bij alvleesklierkanker te kunnen voorspellen hoe de behandeling zou werken en wat de overlevingskans zal zijn. De bevindingen kunnen mogelijk bijdragen aan verbetering van de zorg van alvleesklierkankerpatiënten.


Vitamine D en blaaskanker: het verband met terugkeer van de tumor en kwaliteit van leven

Alina VrielingHoofdonderzoeker:
Dr. Alina Vrieling

Onderzoeksinstituut:
Radboud Universitair Medisch Centrum, Nederland

Dit is het eerste onderzoek naar het verband tussen vitamine D, terugkeer van de tumor en kwaliteit van leven bij niet-spierinvasieve blaaskanker. Meer vitamine D in het bloed kan mogelijk de overlevingskans bij blaaskanker verhogen. Ook kan de kwaliteit van leven hierdoor beter worden. Het onderzoek is nodig om dit beter te begrijpen voordat we adviezen kunnen geven over vitamine D bij blaaskanker.

Dr. Vrieling:

De resultaten van dit project kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderbouwde adviezen over vitamine D met als doel de kans op terugkeer van blaaskanker te verkleinen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.


De preventie van slokdarmkanker

Harindra JayasekaraHoofdonderzoeker:
Associate prof. Harindra Jayasekara

Onderzoeksinstituut:
Cancer Council Victoria, Australië

Wordt ons risico op slokdarmkanker bepaald door wat we eten en drinken? En wordt dat beïnvloed door ons geslacht, hoeveel we wegen, alcohol, roken? En waar we leven? Al deze vragen zijn onderwerp van dit onderzoek. De bevindingen kunnen ons helpen een groot deel van de gevallen van slokdarmkanker te voorkomen.

Associate prof. Jayasekara:

In ons onderzoek gaan we kijken naar gegevens van ruim 2 miljoen deelnemers om meer te ontdekken over de rol van voeding en lichaamsgewicht in relatie tot slokdarmkanker.

Dit is een onderzoek dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds samen met Cancer Australia financiert.


Lichaamssamenstelling en blaaskanker

Sita VermeulenHoofdonderzoeker:
Dr. Sita Vermeulen

Onderzoeksinstituut:
Radboud Universitair Medisch Centrum, Nederland

Mensen met niet-spierinvasieve blaaskanker hebben een grote kans op terugkeer van de tumor. Op dit moment is nog niet bekend waar dit aan ligt. Ook is het lastig te voorspellen bij wie dit zal gebeuren. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de Body Mass Index (BMI) hier een rol in kan spelen. De BMI geeft de verhouding tussen lengte en gewicht aan. In dit onderzoek wordt naast BMI ook gekeken naar de middel-heup ratio (de verhouding tussen de middelomtrek en de heupomtrek) en bepaalde bloedwaarden.

Dr. Vermeulen:

We zullen aan de hand van gegevens over genen onderzoek doen naar de mogelijke relatie tussen lichaamssamenstelling en niet-spierinvasieve blaaskanker. We willen begrijpen hoe dit allemaal werkt.


De impact van caloriebeperking en beweging op prostaatkanker

Luc van LoonHoofdonderzoeker:
Prof. Luc van Loon

Onderzoeksinstituut:
Universiteit Maastricht, Nederland

In dit onderzoek wordt een nieuwe methode gebruikt om te kijken wat de invloed is van caloriebeperking en bewegen bij mensen met prostaatkanker. De deelnemers worden in drie groepen verdeeld. De eerste groep eet 7 dagen 30% minder dan waar ze aan gewend zijn. Hun beweegpatroon blijft hetzelfde. De tweede groep houdt hun normale voedingspatroon aan en beweegt daarbij extra. De derde groep is de controlegroep, zij veranderen niets aan hun voeding of beweging. Na 7 dagen volgt de prostaatoperatie. Dan wordt er gekeken wat de invloed is van het dieet en het bewegen op de tumor en de spieren.

Prof. Van Loon:

Wij zijn blij met de financiering van dit onderzoek waarmee we willen gaan ontdekken of leefstijlinterventies impact kunnen hebben op de groei van prostaatkanker. Dit kan een hele grote stap worden.


De invloed van sociale ongelijkheden en geslacht op leefstijl en kanker

Pietro FerrariHoofdonderzoeker:
Dr. Pietro Ferrari

Onderzoeksinstituut:
International Agency for Research on Cancer, Frankrijk

We weten dat leefstijl invloed heeft op de kans op kanker. Denk bijvoorbeeld aan alcohol en tabak. Maar het is nog niet duidelijk wat de rol van sociale ongelijkheden zijn op de relatie tussen leefstijl en kanker. Met dit onderzoek willen we meer daarover ontdekken om maatregelen voor de preventie van kanker te ontwikkelen.

Dr. Ferrari:

Dit onderzoek zal de wetenschappelijke basis leveren om beleidsmakers te informeren om op maat gemaakte aanbevelingen en richtlijnen voor kankerpreventie te ontwikkelen die gericht zijn op specifieke groepen mensen.


Stofwisseling en alvleesklierkanker

Gennaro NapolitanoHoofdonderzoeker:
Assistant prof. Gennaro Napolitano

Onderzoeksinstituut:
Telethon Institute of Genetics and Medicine, Italië

Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker. De overlevingskans bij alvleesklierkanker is klein. Dit komt vooral omdat het lastig is om deze kankersoort vroeg op te sporen en er ontbreken goede behandelingen ervoor. Kan voeding de behandeling van alvleesklierkanker helpen? In dit onderzoek wordt dit met een speciaal dieet getest.

Assistant prof. Napolitano:

Het idee dat kankercellen verslaafd raken aan bepaalde voedingsstoffen om te overleven, is naar voren gekomen als een belangrijke metabolische kwetsbaarheid die kan worden uitgebuit bij de behandeling van kanker. We streven ernaar te ontdekken hoe de toevoer van voedingsstoffen het beste aangepakt kan worden voor de behandeling van alvleesklierkanker.


Cognitie bij prostaatkanker

Ben RattrayHoofdonderzoeker:
Dr. Ben Rattray

Onderzoeksinstituut:
University of Canberra, Australië

Na de behandeling van prostaatkanker hebben mannen vaak last van vermoeidheid en problemen met het geheugen. Dit is vooral het geval bij hormoontherapie. Momenteel is er nog weinig bekend over waarom dit gebeurt. In dit onderzoek wordt onderzocht of lichaamsbeweging (fietsen) en cognitieve training kunnen helpen.

Dr. Rattray:

Na de behandeling van prostaatkanker hebben mannen vaak last van vermoeidheid en problemen met het geheugen. Dit is vooral het geval bij hormoontherapie. Momenteel is er nog weinig bekend over waarom dit gebeurt. In dit onderzoek wordt onderzocht of lichaamsbeweging (fietsen) en cognitieve training kunnen helpen.

Dit is een onderzoek dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds samen met Cancer Australia financiert.


Ondersteuning van lichaamsbeweging en voeding bij borstkanker

Julie RedfernHoofdonderzoeker:
Prof. Julie Redfern

Onderzoeksinstituut:
University of Sydney, Australië

Na de behandeling van borstkanker, kunnen gezonde voeding en leefstijl mogelijk de kans op terugkeer van kanker verkleinen. Helaas is het niet mogelijk voor iedereen op dit moment om toegang te hebben tot leefstijlprogramma’s. De onderzoekers zijn gespecialiseerd in onderzoek naar leefstijlinterventies middels berichtjes via de mobiele telefoon. In dit onderzoek gaan ze verder onderzoeken of deze vorm van leefstijlinterventie impact heeft op de leefstijl en kwaliteit van leven van mensen met borstkanker.

Prof. Redfern:

Dit onderzoek kan de toegankelijkheid van leefstijlprogramma’s verbeteren. Ook de continuïteit van de zorg tussen de doktersafspraken in.


Kwaliteit van leven bij multipel myeloom (ziekte van Kahler)

Tina SkinnerHoofdonderzoeker:
Associate prof. Tina Skinner

Onderzoeksinstituut:
University of Queensland, Australië

Multipel myeloom is een ongeneeslijke kanker van het beenmerg. Hoewel nieuwe therapieën de levensverwachting kunnen verlengen, hebben mensen met multipel myeloom fysieke beperkingen en een slechte kwaliteit van leven. Vaak ligt dat aan klachten door botproblemen. Met dit onderzoek willen we ontdekken of gerichte lichaamsbeweging deze mensen kan helpen.

Associate prof. Skinner:

Meer dan 80% van de mensen met multipel myeloom, een ongeneeslijke kanker van het beenmerg, ervaart botproblemen. Met deze studie onderzoeken wij de mogelijkheid dat een zeer gericht beweegprogramma de gezondheid van de botten en de levenskwaliteit van mensen met multipel myeloom kan verbeteren.


Voeding en kanker van de spijsverteringsorganen

Joseph RothwellHoofdonderzoeker:
Dr. Joseph Rothwell

Onderzoeksinstituut:
Centre for Research in Epidemiology and Population Health, INSERM, Institut Gustave Roussy, Frankrijk

Alhoewel we weten dat voeding invloed heeft op de kans op kanker, is er nog veel over deze ingewikkelde relatie dat we nog niet begrijpen. Dit onderzoek is gericht op het beter bestuderen van deze relatie. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar alcohol, voedingsvezels, zuivelproducten, koffie, vlees, fruit en groente in relatie tot de kans op kanker van de spijsverteringsorganen.

Dr. Rothwell:

Moderne moleculaire epidemiologie en multidisciplinaire samenwerking zijn essentieel om meer te ontdekken over kanker om het beter aan te pakken.


Lichaamsbeweging in de kindertijd

Anthony OkelyHoofdonderzoeker:
Prof. Anthony Okely

Onderzoeksinstituut:
University of Wollongong, Australië

Lichaamsbeweging heeft invloed op de kans op verschillende vormen van kanker. Ook is lichaamsbeweging belangrijk voor ons lichaamsgewicht. Mensen die als kind te weinig bewegen hebben later in hun leven meer kans op kanker. Dat weten we op basis van onderzoek in landen met een hoog inkomen. Hoe het zit in landen met een midden of laag inkomen is nog onduidelijk. Dit onderzoek is gericht op de haalbaarheid van studies naar lichaamsbeweging bij kinderen in relatie tot kanker in drie landen: Fiji, Botswana en Kenia.

Prof. Okely:

We zijn verheugd dat wij financiering van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds hebben ontvangen voor dit onderzoek. Hiermee kunnen wij het haalbaarheidsonderzoek doen in Botswana, Fiji en Kenia, geleid door lokale onderzoeksteams. Dit zal ons netwerk van experts in lichaamsbeweging in die regio’s ook versterken.

Dit is een onderzoek dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds samen met Cancer Australia financiert.


Westers voedingspatroon en darmkanker

Mark SchmittHoofdonderzoeker:
Dr. Mark Schmitt

Onderzoeksinstituut:
University of Marburg, Duitsland

Steeds meer jonge mensen krijgen darmkanker. Mogelijk komt dit door verandering van het voedingspatroon bij nieuwe generaties. We weten dat een zogeheten westers voedingspatroon (met onder andere veel vlees en minder groente) de kans op darmkanker vergoot. Maar hoe werkt dat precies? Met dit onderzoek willen wij meer hierover ontdekken. Die kennis is belangrijk voor zowel het helpen voorkomen als behandelen van darmkanker.

Dr. Schmitt:

Wij zijn erg blij dat wij onderzoeksfinanciering hebben gekregen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Dit maakt het voor ons mogelijk om onderzoek te doen naar hoe een westers voedingspatroon de kans op het krijgen van darmkanker beïnvloedt.