Onderzoeken gestart in 2022 - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Onderzoeken gestart in 2022

Vanaf 2022 financieren wij 10 nieuwe onderzoeksprojecten. Hiermee willen wij steeds meer ontdekken om iedereen een kans te geven tegen kanker. Hartelijk dank aan alle donateurs!


Foliumzuur en kanker

Dieuwertje KokHoofdonderzoeker:
Dr. Dieuwertje Kok

Onderzoeksinstituut:
Wageningen University, Nederland

Er zijn grote zorgen dat het binnenkrijgen van te veel foliumzuur een tumor sneller zou laten groeien en dat de behandeling tegen kanker minder goed zou werken. Ook zijn er zorgen dat te veel foliumzuur de kans op terugkeer van kanker zou vergroten. Met dit onderzoek willen wij dit goed bestuderen.

Dr. Kok:

Veel mensen met kanker gebruiken voedingssupplementen met het idee dat deze zouden helpen tegen kanker en de bijwerkingen van de behandeling. Er zijn zorgen dat het binnenkrijgen van te veel aan bepaalde voedingsstoffen een tumor sneller zou laten groeien en de behandeling zou verstoren. Wij zijn erg blij met de financiering van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds; hiermee is het voor ons mogelijk om onderzoek te doen op dit gebied.


Koffie en darmkanker

Ellen KampmanHoofdonderzoeker:
Prof. dr. ir. Ellen Kampman

Onderzoeksinstituut:
Wageningen University, Nederland

Huidig onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig koffiedrinken de overlevingskansen bij darmkanker kan verbeteren, maar het is nog niet bekend hoe of waarom het dit effect heeft. Met dit nieuwe onderzoek willen we de biologische processen in het lichaam onderzoeken en een richtlijn over koffie vaststellen voor mensen met darmkanker.

Prof. dr. ir. Kampman:

Met deze beurs maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds het mogelijk voor Wageningen University, Erasmus Universiteit Rotterdam en het International Agency for Research on Cancer om te onderzoeken of koffiedrinken de prognose en de algehele gezondheid van mensen met darmkanker ondersteunt.


Slaaptekort en vermoeidheid bij kanker

Matty WeijenbergHoofdonderzoeker:
Prof. Matty Weijenberg

Onderzoeksinstituut:
Universiteit Maastricht, Nederland

Tot wel twee derde van mensen met darmkanker heeft last van slaaptekort en vermoeidheid, soms gedurende jaren. Deze pilotstudie kan bijdragen aan kennis die nodig is voor het ontwikkelen van interventies om deze mensen te helpen.

Prof. Weijenberg:

Onderzoek naar de rol voeding en lichaamsbeweging in relatie tot slaapkwaliteit, vermoeidheid en ontsteking in de loop van de tijd bij mensen met darmkanker zal helpen om interventiestudies te ontwikkelen om hun kwaliteit van leven te verbeteren.


Lichaamsbeweging bij adolescenten met kanker

Alejandro LuciaHoofdonderzoeker:
Dr. Alejandro Lucia

Onderzoeksinstituut:
Universidad Europea de Madrid, Spanje

Behandeling van kanker bij adolescenten kan schadelijke effecten hebben op hun ontwikkeling. De behandeling kan invloed hebben op organen zoals het hart en de longen en op gewichtstoename en de sterkte van spieren. Met dit onderzoek willen wij ontdekken of lichaamsbeweging en adviezen over leefstijl kunnen helpen. Dit is belangrijke kennis om de zorg voor adolescenten met kanker te verbeteren.

Dr. Lucia:

Bij adolescenten met kanker wordt gezien dat ze vaak te maken krijgen met een verhoogde kans op onder andere hart- en vaatziekten. Dat is het gevolg van de behandeling tegen kanker maar ook ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging. Mijn team en ik zijn dankbaar aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor de kans om het effect van een beweeginterventie in combinatie met leefstijlcoaching te onderzoeken binnen het ziekenhuis.


Inheemse Australiërs en de kans op kanker

Gail GarveyHoofdonderzoeker:
Prof. Gail Garvey

Onderzoeksinstituut:
University of Queensland, Australië

Inheemse Australiërs hebben een slechtere prognose bij kanker in vergelijking met niet-inheemse mensen. In Queensland zijn inheemse gezondheidswerkers opgeleid als Indigenous Patient Navigators (IPN) en ingezet om gezondheidsverschillen te verminderen door hun begrip van culturele en praktische problemen waarmee inheemse patiënten worden geconfronteerd. Deze studie zal uitvinden of het uitvoeren van een interventie op het gebied van gezondheidsgedrag haalbaar en acceptabel is voor inheemse groepen met kanker.

Prof. Garvey:

Ons team is zeer verheugd met de toekenning van onderzoeksfinanciering door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Er zijn nog steeds onaanvaardbare verschillen in kankersterftecijfers tussen inheemse en niet-inheemse Australiërs. Actie op basis van wetenschappelijk bewijs is nodig. Met dit project onderzoeken wij de haalbaarheid van leefstijlprogramma’s gericht op inheemse mensen met kanker.


Overgewicht en baarmoederkanker

Laure DossusHoofdonderzoeker:
Dr. Laure Dossus

Onderzoeksinstituut:
International Agency for Research on Cancer, Frankrijk

Dit onderzoek is gericht op wat er in het lichaam gebeurt bij overgewicht dat de kans op baarmoederkanker vergroot. Hiermee willen wij beter begrijpen waarom kanker door overgewicht kan ontstaan.

Dr. Dossus:

Ons project is gericht op het identificeren van nieuwe mechanismen die ten grondslag liggen aan het verband tussen obesitas en baarmoederkanker. We zullen ook de impact van gewichtsverlies op kanker beoordelen.


Vasten bij chemotherapie

Judith KroepHoofdonderzoeker:
Dr. Judith Kroep

Onderzoeksinstituut:
Leiden University Medical Center (LUMC), Nederland

Er zijn aanwijzingen dat kort vasten de effectiviteit van chemotherapie kan verbeteren en de negatieve bijwerkingen ervan kan verminderen bij borstkanker. Maar het is nog niet duidelijk hoe dit werkt. Met dit onderzoek willen wij begrijpen wat de impact van het kort vasten is op de immuniteit van een tumor. Ook willen wij de impact evalueren op overlevingskansen, kwaliteit van leven en cognitie. 

Dr. Kroep:

Met deze studie onderzoeken wij of kort vasten de chemotherapie beter laat werken bij mensen met hormoongevoelige en HER2-negatieve borstkanker.


Vitamine D en de kans op darmkanker

Franzel van DuijnhovenHoofdonderzoeker:
Dr. Fränzel van Duijnhoven

Onderzoeksinstituut:
Wageningen University, Nederland

Mensen met het Lynch-syndroom hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van darmkanker. Men denkt dat vitamine D hierbij een rol speelt. Met dit onderzoek willen we begrijpen hoe leefstijlfactoren en vitamine D in het bloed de kans op darmkanker beïnvloeden zodat we gerichte richtlijnen voor de preventie van kanker kunnen ontwikkelen voor deze groep mensen.

Dr. Van Duijnhoven:

In ons door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds gefinancierde project zullen we verschillende vormen van vitamine D evalueren bij de ontwikkeling van colorectale gezwellen bij mensen met het Lynch-syndroom. Meer inzicht in de rol van leefstijlfactoren, zoals vitamine D, bij het ontstaan van colorectale gezwellen kan leiden tot interventiestudies en uiteindelijk tot preventieprogramma’s of specifieke aanbevelingen voor deze personen met een erfelijk hoog risico op kanker.


Fructose en alvleesklierkanker

Alessandro CarrerHoofdonderzoeker:
Dr. Alessandro Carrer

Onderzoeksinstituut:
Veneto Institute of Molecular Medicine, Italië

Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen een hoge fructoseconsumptie en de kans op alvleesklierkanker. Dit onderzoek richt zich op dat verband.

Dr. Carrer:

Verhogen suikerrijke dranken het risico op alvleesklierkanker? Mijn laboratorium bestudeert of de overmatige inname van fructose, een zeer populaire natuurlijke zoetstof die aan de meeste industriële dranken wordt toegevoegd, een risico kan vormen voor alvleesklierkanker.


Overgewicht en darmkanker

Bethany van GuelpenHoofdonderzoeker:
Assistant prof. Bethany van Guelpen

Onderzoeksinstituut:
Umea University, Zweden

Er zijn verschillende manieren waarop overgewicht darmkanker kan veroorzaken, maar nog niet alles hierover is duidelijk. Het doel van dit onderzoek is om beter te begrijpen wat de rol van ontstekingen is bij de relatie tussen overgewicht en darmkanker.

Assistant prof. Van Guelpen:

Als arts-wetenschapper die werkzaam is in klinische oncologie, heb ik enorm veel respect voor het belang van preventie. Wij zijn erg blij met de steun van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor ons onderzoek naar de rol van ontstekingen en weerstand in relatie tot het verband tussen overtollig lichaamsvet en darmkanker.