Fit blijven tijdens kanker

Tijdens de behandeling van kanker wil je er alles aan doen om de kans op herstel zo groot mogelijk te maken en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Je zit misschien met vragen over wat je beter wel of niet kunt eten en hoe je je zo fit mogelijk kan blijven voelen.

Voeding tijdens kanker

Veel mensen hebben bij kanker vragen over wat ze wel of liever niet kunnen eten om de behandeling zo goed mogelijk te ondersteunen. Op onze website Voedingenkankerinfo.nl kun je veel vragen en antwoorden terugvinden. Ook kun je zelf een vraag stellen. De antwoorden zijn gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap en jarenlange praktijkervaring van deskundigen. Op de website vind je ook aanbevelingen voor een goede voeding tijdens kanker.

Bij kanker is het belangrijk dat de voeding zo goed mogelijk is samengesteld en voorziet in de noodzakelijke voedingsstoffen die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden, om zo de behandeling aan te kunnen. Het is aan te raden bij voedingsvragen en klachten persoonlijk advies te vragen aan een gespecialiseerde diëtist. Lees meer over voeding tijdens kanker.

Bewegen tijdens kanker

Vroeger was het advies om zoveel mogelijk te rusten tijdens de behandeling van kanker. Dit advies lijkt wat achterhaald, want verschillende onderzoeken tonen aan dat lichaamsbeweging tijdens de behandeling gunstig kan zijn. Zo houdt het je lichamelijk functioneren zoveel mogelijk op peil en kan het een positief effect hebben op je kwaliteit van leven.

Ook kan je door te bewegen je spiermassa behouden waardoor je fysiek fitter blijft en je lichaam beter kan blijven functioneren. Stevig wandelen, fietsen, tuinieren, zwemmen of fitnessen zijn bijvoorbeeld goede beweegvormen.

Uiteraard kan niet iedereen op hetzelfde niveau bewegen. Het kan zijn dat je belemmeringen hebt die normaal bewegen in de weg kunnen staan. Het is altijd goed om advies te vragen aan een beweegexpert, zoals een oncologisch fysiotherapeut. Lees meer over hoe je je conditie op peil kunt houden tijdens kanker.

Meer onderzoek van groot belang

Onderzoek naar voeding en leefstijl bij kanker is nieuw en complex. Bij dit soort onderzoek moeten onderzoekers rekening houden met veel verschillende factoren zoals de soort tumor, het stadium van de ziekte bij diagnose en de soort behandeling. Er zijn alleen al 100 verschillende soorten kanker.

Onderzoek naar de rol van voeding en leefstijl na de diagnose kanker is een van de prioriteiten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Lees meer over onze onderzoeksprojecten op het gebied van voeding en leefstijl na diagnose kanker.