Wat is kinderkanker en is het anders dan kanker bij volwassenen? En hoe zit het met voeding en beweging bij kinderkanker?
Kinderkanker is kanker bij kinderen en tieners (0 tot 18 jaar). Kinderkanker is niet één ziekte. Er zijn verschillende soorten kanker. Ze hebben allemaal een ding in gemeen, namelijk cellen die zich ongecontroleerd delen. Lees meer over kinderkanker op de website van het Prinses Máxima Centrum.
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen (0 tot 18 jaar) in Nederland de diagnose kanker. Kinderkanker komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het komt vooral voor bij heel jonge kinderen. Kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud worden iets minder vaak getroffen door kanker. Vanaf de leeftijd van 10 jaar neemt het aantal diagnoses weer toe.
Op 1 januari 2023 waren er ruim 5500 kinderen en jongvolwassenen in Nederland in leven die in hun kindertijd kanker kregen. Bezoek voor meer cijfers de website van het IKNL.
Er is een groot verschil tussen kanker bij kinderen en kanker bij volwassenen. Een groot deel van de vormen van kinderkanker komen vooral, of alleen, voor bij kinderen. De behandelingen en genezingskansen zijn ook anders dan bij volwassenen. Bekijk hier een uitlegfilmpje van het het Prinses Máxima Centrum:
Ondanks belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van kinderkanker en toenemende overlevingskansen, heeft kinderkanker veel impact op zowel de getroffen kinderen als hun ouders.
Tijdens en na de ziekte en behandelingen hebben kinderen vaak klachten zoals onbedoeld(e) gewichtsverlies of -toename, voedingstekorten, verminderde eetlust en veranderingen in reuk en smaak. Deze klachten kunnen invloed hebben op behandeluitkomsten, de kans op overleving en de kwaliteit van leven nu en later.
De behandelingen bij kinderkanker (chemotherapie, bestraling en/of operatie) kunnen blijvende schade veroorzaken. Dit noemen we late gevolgen. Veel van deze gevolgen treden pas later op na kinderkanker.
Er is dringende behoefte aan kennis over de impact van voeding, lichaamssamenstelling en lichaamsbeweging op kinderen met kanker tijdens hun behandeling en daarna. Tot nu toe is er zeer weinig onderzoek gedaan op dit gebied, in zowel Nederland als in andere landen. Daarom zijn er nog veel vragen over manieren waarop de behandeling van kinderkanker ondersteund kan worden met voeding en beweging.
Bronnen: