Recept - Bieten met rijst - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Bieten met rijst

3 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 53 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 53 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 53 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 53 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5 3 beoordeling(en)

Een jaren zeventig klassieker die met elke hap naar vroeger smaakt. Probeer deze bieten (kroten) met rijst!

30 minuten

2 porties

Recept van: Marianne Stam | Ingezonden recept

Marianne, een trouwe lezer van onze nieuwsbrief Tussendoortje! , deelt graag het bieten (kroten) met rijst recept van haar moeder, een klassieker uit de jaren zeventig. Kroten, de naam die in het westen van het land werd gebruikt voor bieten, vormden de basis van dit eenvoudige, maar hartverwarmende gerecht. De geur van gekaramelliseerde ui en knoflook brengt Marianne in één keer terug naar vroeger.

Recept van: Marianne Stam | Ingezonden recept

Marianne, een trouwe lezer van onze nieuwsbrief Tussendoortje! , deelt graag het bieten (kroten) met rijst recept van haar moeder, een klassieker uit de jaren zeventig. Kroten, de naam die in het westen van het land werd gebruikt voor bieten, vormden de basis van dit eenvoudige, maar hartverwarmende gerecht. De geur van gekaramelliseerde ui en knoflook brengt Marianne in één keer terug naar vroeger.

Ingrediënten

• 500 gram gekookte bieten
• 1 sjalot
• 1 ui
• verse knoflook naar smaak
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 150 gram mager rundergehakt of vegetarisch gehakt.
• kruiden naar keuze; denk aan paprikapoeder en kurkuma of juist tijm.
• 150 gram zilvervliesrijst
• 50 gram feta
• Peper en zout naar smaak.

CALORIEËN: 712

VET: 30,6 gram

VEZELS: 12,6 gram

EIWIT: 29,1 gram

KOOLHYDRATEN: 74 gram

Bereidingswijze

  1. Snipper het sjalotje zo fijn mogelijk en zet dit apart.
  2. Snipper ook de ui en hak de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook zakjes in de olie tot het lichtjes gaat karamelliseren.
  3. Kook ondertussen de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
  4. De gekookte bieten kunnen naar keuze geraspt, geschaafd of in blokjes gesneden worden.
  5. Voeg het (vegetarisch) gehakt en de kruiden bij de gebakken uien en bak mee voor ongeveer 5 minuten tot het lichtbruin en gaar is.
  6. Voeg de bieten toe aan het gehaktmengsel tot de bieten opgewarmd zijn.
  7. Serveer de kroten met rijst door de rijst en het bieten-gehaktmengsel over 2 borden te verdelen.
  8. Maak het af met het gesnipperde sjalotje. Verkruimel de feta voor het gerecht voor wat extra pit.

Tip!

Wil je extra groente? Een paprika erdoor is een smaakvolle toevoeging!


Samen gezonder leven

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil iedereen een kans geven tegen kanker