Winterse groenten, hartverwarmende smaken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Winterse groenten, hartverwarmende smaken

Winterse groenten

Groenten uit het seizoen zijn niet alleen goedkoper, ook smaken ze vaak het lekkerst en komen ze meestal van dichterbij. Maar wat zijn nou typische wintergroenten? Wij vertellen meer en delen heerlijke recepten.

Gezonde tip: eet een regenboog aan groente (en fruit)! Iedere kleur bevat namelijk een andere mix van goede voedingsstoffen.

Boerenkool

Boerenkool is een echte klassieker in de winter. Vanwege het uiterlijk wordt boerenkool ook wel ‘kool met krulletjes’ genoemd. Boerenkool komt voornamelijk uit ons eigen land. De smaak van boerenkool is stevig en combineert perfect met hartige producten.

Bij boerenkool denk je misschien snel aan een stamppot met rookworst. Maar laat de rookworst liever achterwege, want rookworst valt onder bewerkt vlees en vergroot de kans op darmkanker.

Probeer eens wat anders! Wat dacht je van een boerenkoolstamppot met champignons of Parmezaanse kaas? Boerenkool is ook erg lekker om te roosteren in de oven en te eten met gekookte aardappelen en een zelfgemaakte gehaktbal!

Boerenkool bevat veel vitamine C en K. Deze vitamines zijn belangrijk voor een goede werking van onze weerstand en de bloedstolling.

Weetje: doordat boerenkool erg slinkt tijdens de bereiding, moet je uitgaan van zo’n 500 gram rauwe boerenkool om de aanbevolen 250 gram groente binnen te krijgen.

Knolselderij

Knolselderij mag dan misschien niet het mooiste uiterlijk hebben, maar de heerlijke smaak van de groente mag er zeker zijn! Hij smaakt mild kruidig en lichtzoet. De knol is bruingeel van kleur en het vruchtvlees is licht van kleur.

Na aankoop kun je een knolselderij het beste bewaren op een droge, koele plek zoals de kelder, garage of een la.

Doordat de smaak van knolselderij mild is, kun je er alle kanten mee op in de keuken. Zo kun je er uitstekend soep van maken, maar bijvoorbeeld ook een lekkere puree of het verwerken in een ovenschotel.

Knolselderij levert veel mineralen, waaronder ijzer. IJzer is onder andere belangrijk voor onze rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen ervoor dat er zuurstof door ons lichaam wordt vervoerd.

Pastinaak

Ken je deze groente nog? Pastinaak wordt gerekend tot de ‘vergeten groenten’, maar gelukkig zien we deze smaakvolle groente steeds vaker terug.

Pastinaak is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is lichtzoet en anijsachtig. Wist je dat de smaak van pastinaak tussen de smaak van knolselderij en wortel ligt? Maak eens een stoof van pastinaak, pompoen, wortel en verwarmende kruiden zoals kardemom. Hiermee proef je de warmte op je bord.

Pastinaak levert flink wat vitamine B11, belangrijk voor de groei en een goede werking van ons lichaam.

Rode bieten

Deze donkerrode knollen zijn zowel in de winter als in de zomer verkrijgbaar, want er bestaan namelijk zomer- en winterbieten. De biet heeft zijn rode kleur te danken aan de natuurlijke kleurstof betanine. Bieten hebben een heerlijke zoete smaak.

Rode bieten kun je het beste bewaren op een droge, koele plek. In tegenstelling tot veel andere groenten slinken rode bieten nauwelijks tijdens de bereiding. Rode bieten zijn niet alleen lekker om te koken, maar ook erg lekker om te verwerken in een bietencarpaccio of als garnering bij een stukje vis of op een volkoren boterham met hüttenkäse.

Rode bieten bevatten veel vitamine C en ijzer. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter kan worden opgenomen in ons lichaam.

Spruitjes

Met spruitjes hebben veel mensen een haat-liefdeverhouding. Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Je kunt ze het beste in de koelkast bewaren.

De smaak van spruitjes is licht bitter en daardoor vinden veel mensen deze groente minder lekker smaken. Maar door hier creatief in de keuken mee om te gaan, kun je ervoor zorgen dat zelfs (klein)kinderen de groente lekker zullen vinden. Combineer spruitjes eens met gedroogd fruit of walnoten door bijvoorbeeld een stamppot. De bittere smaak kun je verminderen door veel kruiden toe te voegen.

Wist je dat er naast groene spruitjes ook paarse spruitjes bestaan? Leuk voor extra kleur op je bord!

Spruitjes bevatten net als boerenkool ook veel vitamine C en K. Benieuwd of vitamine C een verkoudheid voorkomt? Het antwoord daarop lees je in dit artikel.

Eet gezond

Wat je iedere dag eet heeft invloed op je kans op het krijgen van kanker. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten, maar hoe meer groente hoe beter. Groenten zitten boordevol voedingsvezels. Deze vezels zijn goed voor je! Ze verkleinen de kans op dikkedarmkanker. Ook zijn groenten caloriearm, waardoor je makkelijker op een gezond gewicht blijft.