Stoplicht in de supermarkt: de Nutri-Score

Misschien is het je opgevallen dat steeds meer verpakkingen in de supermarkt een logo met stoplichtkleuren met letters erop hebben. Dit is het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Wat is het eigenlijk en wat heb je eraan?

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo. Het is bedoeld om je te helpen in één oogopslag te zien hoe gezond een product is. Dat is handig om snel en gemakkelijk te kunnen kiezen voor gezonde voeding.

Hoe werkt Nutri-Score?

Het voedselkeuzelogo bestaat uit stoplichtkleuren met letters erop. Hiermee geeft het logo een score aan een product. Onafhankelijke wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld. Een score wordt berekend met behulp van plus- en minpunten.

Een product krijgt pluspunten voor:

  • Eiwit
  • Vezels
  • Fruit
  • Groente
  • Peulvruchten
  • Noten

Een product krijgt minpunten voor:

  • Energiegehalte (kcal)
  • Suikers
  • Verzadigd vet
  • Zout

Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur. Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een donkeroranje/rode kleur.

Bron afbeelding: Rijksoverheid.nl

Nutri-Score en de Schijf van Vijf

Nutri-Score sluit nu nog niet aan bij de Schijf van Vijf. Er zijn voedingsmiddelen die een A of B score krijgen maar niet in de Schijf van Vijf passen. Of juist andersom: er zijn voedingsmiddelen die juist in de Schijf van Vijf vallen maar toch een Nutri-Score krijgen van C, D of E. Dit kan verwarrend zijn.

Dit komt omdat Nutri-Score per productgroep is. Bijvoorbeeld koekjes met minder suiker zouden een betere score kunnen krijgen maar hoeven niet de gezondste keuze te zijn als ze vergeleken worden met een stuk fruit. Toch geeft Nutri-Score goed weer welke soort koekjes gezonder en welke minder gezond zijn.

Een groep wetenschappers uit verschillende landen is aan de slag om de rekenmethode van Nutri-Score te evalueren en mogelijk aan te passen.

Invoering in 2021

De Nederlandse overheid heeft besloten om Nutri-Score in 2021 in te voeren. Nederlandse voedselproducenten mogen naar verwachting halverwege dit jaar dit voedselkeuzelogo gebruiken. Nutri-Score is nu wel al te zien op buitenlandse producten die bij ons in de winkel liggen. Landen zoals Frankrijk, België en Zwitserland gebruiken al dit logo.

Voedselproducenten in Nederland hoeven Nutri-Score niet te gebruiken als ze dat niet willen. Maar alleen Nutri-Score is straks een erkend voedselkeuzelogo voor Nederlandse voedselproducenten. Andere voedselkeuzelogo’s mogen ze niet op hun verpakkingen plaatsen.

Het logo is dan nog vrijwillig, maar organisaties zoals de Consumentenbond blijven zich inzetten om ervoor te zorgen dat het logo op alle verpakkingen komt te staan.

Waarom Nutri-Score?

Ook de overheid wil dat mensen snel en gemakkelijk kunnen kiezen voor gezonde voeding. Overgewicht is in Nederland een groot probleem; 1 op de 2 volwassenen is te zwaar. Om gezonde keuzes te maken bij het boodschappen doen is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds juicht de invoering van Nutri-Score toe. Het kan helpen om gezondere keuzes te maken. Gezond eten en op een gezond gewicht blijven is belangrijk voor minder kans op kanker. Wel moet Nutri-Score eerst nog beter worden aangesloten op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om vooral te kiezen voor volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Lees meer.

Lees ook:
Snel een etiket lezen doe je zo!


Bronnen: