Bewegen verbetert kwaliteit van leven na operatie slokdarmkanker

Amsterdam, 29 april 2021

Een beweegprogramma volgen na de ingrijpende operatie bij slokdarmkanker kan de kwaliteit van leven verbeteren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Zowel het fonds als de onderzoekers benadrukken dat er meer aandacht moet komen voor leefstijl rondom de behandeling van kanker. 

Hoopvolle bevindingen

De bevindingen van het nieuwe onderzoek aan UMC Utrecht, onder leiding van prof. Anne May, laten zien dat slokdarmkankerpatiënten baat kunnen hebben van een beweegprogramma. Dit biedt hoop voor een betere kwaliteit van leven bij deze vorm van kanker en de ingrijpende behandeling ervan.

Het onderzoek

Aan dit onderzoek deden 120 slokdarmkankerpatiënten mee die een slokdarmoperatie hebben ondergaan. De patiënten werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. De deelnemers in de ene groep kregen, gedurende 12 weken, naast de standaardzorg ook een beweegprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. De deelnemers in de andere groep kregen alleen de standaardzorg. De groep die het beweegprogramma volgde, ervoer een betere kwaliteit van leven naast een betere conditie van hart en longen.

Cijfers over slokdarmkanker in Nederland

Elk jaar wordt in Nederland bij bijna 2.500 mensen slokdarmkanker vastgesteld. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De impact van slokdarmkanker is groot, vijf jaar na diagnose zijn slechts 24 van de 100 patiënten nog in leven.

Prof. dr. Anne May, hoogleraar klinische epidemiologie Cancer Survivorship, UMC Utrecht: “Een slokdarmkankeroperatie is ingrijpend en heeft een hoog risico op complicaties na de operatie. Ook is het risico op een verminderde kwaliteit van leven hoog. De bevindingen van ons onderzoek zijn heel belangrijk voor de patiënt. Ze laten zien dat er interventies mogelijk zijn die niet alleen voordelen hebben voor de lichamelijke gezondheid van de patiënt, maar we vonden ook voordelen op sociaal en mentaal gebied.”

Een van de deelnemers aan het onderzoek: “Ik vond het heerlijk. Het maakte voor mij het meest duidelijk dat ik aan de beterende hand was, dit was meetbaar. Ik kon direct zien dat het steeds iets beter ging met mijn energie. Ook al was ik een dag ontzettend moe, dan nog wist ik dat als ik naar de fysiotherapie zou gaan ik me weer lekkerder zou voelen.”

Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie, Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Onderzoek naar leefstijl na diagnose kanker neemt steeds toe. Het is geweldig om te zien dat er steeds meer aandacht hiervoor is. Het onderzoek van prof. May en haar team geeft duidelijk aan dat het belangrijk is om leefstijl een integraal onderdeel te maken van de behandeling van kanker. Elke verbetering in de kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker is een prachtige overwinning.”

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie, 06 41323927, g.daal@wkof.nl.

Over een slokdarmoperatie

Een slokdarmoperatie is een ingrijpende operatie waarbij de slokdarm of een deel van de slokdarm wordt verwijderd. Vaak krijg je een vervangende slokdarm, een buismaag. Lees meer hierover op kanker.nl of thuisarts.nl.

Bronnen

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker om mensen te helpen de kans op kanker te verkleinen.  

Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Kijk voor meer informatie ons korte filmpje op www.wkof.nl/uniekerol

Via www.voedingenkankerinfo.nl geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ook voorlichting over voeding en leefstijl tijdens en na behandeling van kanker op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring van experts.