Uit de praktijk van oedeem en oncologie fysiotherapeut Coby Hoogendoorn

Coby Hoogendoorn ondersteunt als oedeem- en oncologiefysiotherapeut kankerpatiënten in elke fase van het ziekteproces. Wij vroegen haar waar ze in haar werk tegenaan loopt en wat haar ambities zijn.

Naam: Coby Hoogendoorn
Geboortejaar: 1964
Opleiding(en):
1988 Opleiding Fysiotherapie
2001 Specialisatie tot oedeemfysiotherapeut
2012 Specialisatie tot oncologiefysiotherapeut
Functie: Oedeem- en oncologiefysiotherapeut  

Wie ben je?

Ik ben Coby Hoogendoorn, in 1988 als fysiotherapeut afgestudeerd en sinds 1992 mede-eigenaar van een fysiotherapiepraktijk in Soest. In de praktijk werken vier fysiotherapeuten met diverse specialisaties, een haptotherapeut en een administratieve collega.

Sinds 2012 ben ik gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie, een relatief nieuwe specialisatie binnen de fysiotherapie. Oncologiefysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen als gevolg van de ziekte zelf of als gevolg van de medische behandeling van kanker.

Wat zijn je belangrijkste werkzaamheden?

Het grootste deel van mijn werk bestaat uit het behandelen van oncologische patiënten. Door de complexiteit van de behandelingen (operatie, chemokuren, radiotherapie) kunnen patiënten last hebben van veel verschillende klachten. Voorbeelden van klachten zijn pijn, spanningsklachten, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), verminderde conditie en vermoeidheid.

In elke fase van het oncologische proces kan ik de patiënt ondersteunen. In de herstelfase bied ik bijvoorbeeld begeleiding bij het opbouwen van de conditie voor dagelijkse activiteiten en hervatting van het werk. In de palliatieve en terminale fase kan ik ondersteuning bieden bij het zo lang mogelijk mobiel blijven, op het gebied van pijnbestrijding of ontspanning. Hierin staan de wensen van de patiënt en mantelzorger centraal.

Daarnaast is leefstijlcoaching ook een vast onderdeel van de begeleiding. Ik geef mijn patiënten daarom de brochure ‘Na kanker’ met aanbevelingen voor een gezonde voeding en leefstijl van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mee. De basis voor een optimale gezondheid ligt naar mijn mening in de combinatie van voldoende beweging, gezonde voeding en de balans tussen inspanning en ontspanning. Ik streef naar een holistische benadering waarbij de verschillende aspecten van het leven aan de orde kunnen komen.

Wat is de reden dat je voor dit vak(gebied) hebt gekozen?

Door mijn specialisatie tot oedeemfysiotherapeut kwam ik veel in aanraking met patiënten die kanker overleefd hadden. Het volgen van de opleiding tot oncologiefysiotherapeut was daarom een logische stap voor mij. De boodschap dat je kanker hebt is een verandering voor het leven en de meeste patiënten staan daarna anders in het leven. Het mooie aan mijn werk vind ik dat gesprekken een andere, diepere dimensie krijgen wanneer patiënten weten dat ze niet lang meer te leven hebben.

Wat zijn je succesverhalen?

Als fysiotherapeut ben je het meest succesvol als je van betekenis kan zijn voor de patiënt, soms tot in de allerlaatste fase van hun leven. Laatst vroeg een patiënt, die wist dat ze spoedig ging overlijden, of ik samen met haar familie de kist wilde dragen. Heel bijzonder en een prachtig teken van haar waardering.

Verder heb ik enige tijd geleden, in samenwerking met een diëtist, een lezing verzorgd voor collega oedeem- en oncologiefysiotherapeuten over het belang van een gezonde leefstijl in relatie tot kanker. Het valt op dat er, ook onder vakgenoten, nog veel te leren valt op dit gebied. Ik vind dat het belang van een gezonde leefstijl meer bekendheid moet krijgen. Het is bemoedigend te merken dat de interesse voor dit onderwerp groeit in onze samenleving.

Waar loop je in je werk tegenaan? Hoe pak je dat aan?

Als een zeer sportieve vrouw bij me komt, die altijd gezond geleefd heeft en toch borstkanker heeft gekregen, ben ik even sprakeloos. Wij kunnen patiënten adviseren en motiveren tot een gezonde leefstijl, maar garanties voor een leven zonder kanker zijn er niet. Toch blijf ik naar mijn patiënten uitdragen dat gezonde voeding en voldoende beweging de kans op kanker verkleint en uiteindelijk de kwaliteit van leven doet toenemen.

Wat zijn je ambities?

Het is mijn droom als de verschillende oncologische disciplines ook in de eerste lijn onder één dak te vinden zijn. Een soort ‘oncologisch gezondheidscentrum’ waar bijvoorbeeld de arts, oncologiefysiotherapeut, diëtist, psycholoog en begeleiding ter ontspanning en spirituele zingeving aanwezig zijn en dat zij optimaal samenwerken.