Onze geschiedenis

Belangrijke mijlpalen in onderzoek naar voeding en leefstijl in relatie tot kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is in Nederland al bijna 25 jaar de expert in voeding en leefstijl in relatie tot kanker.

De pioniers in kankerpreventie

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is op 10 mei 1994 in Nederland opgericht. Toen werd het idee dat voeding invloed zou kunnen hebben op het risico op kanker nog als controversieel beschouwd. Wetenschappelijk onderzoek op dat gebied stond nog in de kinderschoenen. Dankzij een toenemende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs, is het vandaag de dag duidelijker dan ooit tevoren dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling en de preventie van kanker.

De expertise, ervaring, en opgebouwde kennis van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de overige leden binnen het WCRF netwerk wordt wereldwijd erkend. Wij zijn iedereen die samen met ons dit mogelijk heeft gemaakt ontzettend dankbaar.

De kennis over kanker en kankerpreventie samenbrengen

Wij hebben over de jaren heen samen met de overige leden van het WCRF netwerk belangrijke mijlpalen bereikt. Onze rapporten uit onderzoek brengen de wereldwijde kennis over kanker en kankerpreventie samen, en zijn belangrijke bronnen in binnen- en buitenland.

In 1997 heeft het WCRF netwerk een baanbrekend rapport gepubliceerd dat het verband tussen voeding, leefstijl en kanker bevestigde. In 2007, na 10 jaar meer onderzoek, hebben we een tweede versie van het rapport gepubliceerd. Voor dit rapport hebben we meer dan 7.000 wetenschappelijke studies geanalyseerd. Daarmee is dit rapport wereldwijd de meest uitgebreide publicatie ooit over het verband tussen voeding, voedingspatroon, lichaamsbeweging, en kanker. Een raad van 21 gerenommeerde wetenschappers over de hele wereld hebben in dit rapport op basis van het wetenschappelijk bewijs onze 10 aanbevelingen ter preventie van kanker geformuleerd.

Continu op de hoogte van de nieuwste bevindingen en ontdekkingen

Sinds de publicatie van ons baanbrekende rapport in 2007 is er nog veel meer onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Het WCRF netwerk houdt de kennis over kankerpreventie actueel door middel van het innovatieve Continuous Update Project (CUP). Dit is een doorlopend onderzoeksproject waarin wij nieuwe bevindingen uit onderzoek verzamelen, analyseren en beoordelen. Dankzij dit project kun je erop vertrouwen dat onze gezondheidsvoorlichting onderbouwd is met de meest actuele en uitgebreide onderzoeksresultaten uit de hele wereld.

Plannen voor de toekomst

Binnenkort publiceren wij het grootste rapport ooit over de rol van voeding en leefstijl bij de meest voorkomende kankersoorten. Daarnaast gaan we onze wereldwijde richtlijnen voor het verkleinen van de kans op kanker herzien op basis van de nieuwste inzichten uit onderzoek.