Standpunt: hoeveel gevallen van kanker zijn te voorkomen?

Het bewijs is overtuigend: door gezonde keuzes te maken in onze leefstijl kunnen we de kans op kanker verkleinen.

Amsterdam, 11 december 2014

Het bewijs is overtuigend: door gezonde keuzes te maken in onze leefstijl kunnen we de kans op kanker verkleinen. Een nieuw onderzoek van KWF Kankerbestrijding bevestigt eerdere conclusies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: voor de preventie van kanker is het niet alleen belangrijk om niet te roken (of om daarmee te stoppen) maar ook om gezond te eten, meer te bewegen, een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken.

Vandaag zijn de bevindingen van een nieuwe studie gepubliceerd waaruit blijkt dat in 2010 bijna een derde van alle nieuwe gevallen van kanker in Nederland toe te schrijven was aan een minder gezonde leefstijl. Uit deze studie van KWF Kankerbestrijding blijkt nogmaals dat naast roken ook overgewicht, ongezonde voedingspatronen, lichamelijke inactiviteit en alcohol risicofactoren zijn voor kanker.

Eerdere bevindingen uit onderzoek

De studie van KWF Kankerbestrijding volgt in de voetsporen van een soortgelijke studie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de overige leden van het internationale WCRF netwerk waarover in 2009 een rapport werd gepubliceerd: ‘Policy and Action for Cancer Prevention. Food, Nutrition, and Physical Activity: a Global Perspective’. In dit rapport hebben onderzoekers geconcludeerd dat in westerse landen ruim een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl.

Nieuwe berekeningen wereldwijd

In 2014 heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met de IARC, de onderzoekstak van de Wereldgezondheidsorganisatie gericht op kanker, berekend hoeveel gevallen van kanker in 2012 toe te schrijven waren aan overgewicht. De nieuwe berekeningen zijn niet alleen voor Nederland uitgevoerd maar ook wereldwijd per land en regio. De bevindingen zijn op 27 november 2014 gepubliceerd in ‘The Lancet Oncology’.

Uit de nieuwe berekeningen blijkt dat in Nederland bijna 5.000 nieuwe gevallen van kanker per jaar toe te schrijven zijn aan overgewicht. Wereldwijd gaat het om bijna een half miljoen nieuwe gevallen van kanker per jaar. Lees meer over deze nieuwe studie in ons persbericht.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Roken blijft de belangrijkste risicofactor voor kanker, daarom is het erg belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen. Bevindingen uit onderzoek benadrukken telkens weer ook het grote belang van gezonde voeding, meer lichaamsbeweging en een gezond gewicht voor de preventie van kanker. Onder andere overgewicht is een zorgwekkend probleem. Het aantal rokers neemt af, maar het aantal personen met overgewicht neemt helaas toe. Samen moeten we in actie komen om kanker te voorkomen. Door gezond te eten, meer te bewegen, een gezond gewicht te behouden, geen alcohol te drinken en niet te roken geef je jezelf de beste kans op een toekomst zonder kanker.”

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org