Acrylamide en kanker: wat is het verband?
Het Voedingscentrum adviseert in de nieuwe campagne Bak goed, bak goudgeel om aardappelproducten niet te bruin te bakken, omdat dan de stof acrylamide kan ontstaan. Acrylamide is een mogelijk kankerverwekkende stof.
7 februari 2019
Wat is acrylamide?
Acrylamide is een stof die kan ontstaan bij het grillen, roosteren, bakken, frituren of braden van zetmeelrijk voedsel boven de 120 graden. Tijdens het bruin kleuren ontstaat de stof acrylamide.
Voorbeelden van zetmeelrijke voeding zijn:
- Aardappelproducten als friet/patat, chips, aardappelkroketten en gebakken aardappelen
- (Geroosterd)brood, biscuits, (ontbijt)koek, crackers
Moet ik me zorgen maken?
Tot nu toe is er alleen bewijs vanuit dierstudies dat acrylamide kankerverwekkend is. Dit is nog niet bij mensen aangetoond. Toch is het verstandig om ervoor zorgen dat je niet te veel acrylamide binnenkrijgt door bijvoorbeeld aardappels niet te bruin te bakken. Als je verder gezond en gevarieerd eet, ben je heel goed op weg.
Meer weten?