Wereld Kanker Onderzoek Fonds is goed doel van Meimaand Fietsmaand

21 april 2009

De hele maand mei trekken het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) samen op om meer mensen aan het fietsen te krijgen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is het goede doel van Meimaand Fietsmaand, het grootste fietsevenement van Nederland. Een passende samenwerking. Want fietsen is een uitstekende manier van bewegen en kan zelfs het risico op kanker aanzienlijk verlagen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stelt dat ongeveer een derde van het aantal gevallen van kanker voorkomen kan worden door te kiezen voor een gezond voedingspatroon, een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging. Na stoppen met roken is de keuze voor een gezonde leefstijl de belangrijkste factor bij de preventie van kanker.

Onderzoek wijst uit dat lichaamsbeweging een bijzonder belangrijke rol speelt bij de preventie van kanker. Uit cijfers blijkt namelijk dat in rijke landen, zoals Nederland, ongeveer 12 % van het aantal gevallen van darmkanker en borstkanker voorkomen kan worden door een actieve leefstijl. Iedere dag minimaal 30 minuten bewegen met een middelmatige intensiteit levert deze aanzienlijke gezondheidsvoordelen al op. En het is eenvoudig om meer beweging in de dagelijkse routine te krijgen. Door bijvoorbeeld wat vaker de fiets te pakken!

Meer lichaamsbeweging is nog beter. Want minimaal 60 minuten per dag bewegen verkleint de kans op overgewicht en obesitas. Overgewicht is een aanzienlijke risicofactor voor kanker. Door veel te bewegen en slank te blijven kan dus een dubbel gezondheidsvoordeel behaald worden. Het Wereld Kanker Onder Fonds raadt daarom aan om lichamelijk flink actief te zijn. En bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Wandelen naar de brievenbus, de hond uitlaten, dozen tillen, stofzuigen en natuurlijk fietsen: ze tellen allemaal mee in het dagelijkse portie lichaamsbeweging.

Rapport Policy and Action for Cancer Prevention

Naast regelmatige lichaamsbeweging is het ook belangrijk om te kiezen voor gezonde voeding en te zorgen voor een gezond gewicht. Uit het rapport Policy and Action for Cancer Prevention, dat het internationale World Cancer Research Fund netwerk in februari 2009 presenteerde, blijkt dat een derde van alle gevallen van kanker en ruim 40% van de gevallen van darm- en borstkanker voorkomen kan worden door een gezonde voeding en leefstijl.

Het rapport bevat naast deze indrukwekkende cijfers ook aanbevelingen aan verschillende groepen in de maatschappij zoals multinationals, overheid, scholen, gezondheidsdeskundigen, levensmiddelenindustrie, civil society, internationale instellingen, media en individuen. Het laat zien hoe we met simpele maatschappelijke veranderingen het risico op kanker wereldwijd significant kunnen verlagen.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. Het WCRF NL is een zelfstandige Nederlandse stichting. Ze maakt deel uit van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk. Deze netwerkorganisatie heeft vestigingen in de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Hongkong, Frankrijk en Nederland. Meer informatie over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is te lezen op www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Linda te Marvelde, 020-344 9596, l.temarvelde@wcrf.org

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org