WCRF spreekt kritiek van Britse vleesindustrie tegen

12 februari 2010

Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft de Britse vleesindustrie ervan beschuldigd het publiek te hebben misleid met feitelijk onjuiste en lasterlijke opmerkingen.

In een gecoördineerde aanval van de National Beef Association (NBA), de British Pig Executive (BPEX), de National Sheep Association (NSA) en de National Farmers’ Union (NFU) hebben zij een verklaring afgegeven waarin staat dat het WCRF het publiek heeft misleid met haar aanbeveling voor vlees.

Onterechte beschuldiging

Het WCRF heeft hierop gereageerd met het advies te blijven geloven in de aanbeveling om per week niet meer dan 500 gram (gewicht na bereiding) rood vlees te eten en het eten van bewerkt vlees te vermijden. Dit is de conclusie van een onafhankelijk panel van internationaal erkende wetenschappers. Zij hebben overtuigend bewijs gevonden dat het eten van teveel rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker kan verhogen. Dit is gebleken uit het grootste onderzoek ooit naar de relatie tussen voeding, lichaamsbeweging, gewicht en kanker. Op basis van dit onderzoek heeft het WCRF het wetenschappelijke rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective gepubliceerd.

De vleeslobby beschuldigd WCRF ervan fouten te hebben begaan bij de analyse van het wetenschappelijke onderzoek naar het verband tussen vlees en darmkanker en vervolgens deze fouten niet toe te willen geven. Dit is onjuist.

Eventuele fouten in het wetenschappelijke rapport waren te klein om de overkoepelende conclusies te beïnvloeden. De gemaakte fouten staan uitgelegd op onze website 
www.dietandcancerreport.org en zijn destijds ook per brief aan de vleesindustrie verstuurd. 

Gezaghebbende analyse

Professor Martin Wiseman, Projectleider van het wetenschappelijke WCRF rapport, zegt: “Deze insinuaties zijn schandelijk. De waarheid is dat we een uitvoerige en open dialoog hebben gehad met de vleesindustrie over deze zaken en we hebben hen alle informatie gegeven waar ze om vroegen.

Ik heb hen uitgenodigd deze informatie met de Food Standards Agency (de Britse voedsel- en warenautoriteit) en andere organisaties te delen. Maar het lijkt erop dat ze alleen maar verwarring willen zaaien.

Het rapport verwoordt de beoordelingen van een onafhankelijk panel van erkende wetenschappers. WCRF heeft dit rapport gefinancierd met gelden van particulieren en het rapport is dan ook op geen enkele wijze beïnvloed door gevestigde belangen.

Het is een feit dat ons rapport de meest omvangrijke en gezaghebbende analyse vormt van al het wetenschappelijke onderzoek op het gebied van voeding, leefstijl en kankerpreventie dat ooit is gepubliceerd en heeft op die manier overtuigend bewijs gevonden dat rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhogen.”

Het hele rapport van het WCRF kan worden gedownload op www.dietandcancerreport.org

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Nadia Ameyah, 020-344 9596, n.ameyah@wcrf.org

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org