Vrouwen in Nederland hebben grotere kans op kanker

13 oktober 2011

Vrouwen in Nederland hebben 25 procent meer kans om kanker te krijgen vergeleken met het gemiddelde in Europa. Dat blijkt uit statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie. Jaarlijks krijgen 43.000 vrouwen in Nederland de diagnose kanker. Dit terwijl de kans op kanker verkleind kan worden door gezonde voeding en leefstijl. Daarom heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de Gezondheidsgids voor vrouwen uitgebracht.

Vrouwen in Nederland leven gezonder dan mannen, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Slechts 1,3 procent van de vrouwen in Nederland eet dagelijks voldoende groente en fruit. Niet meer dan 45 procent van de vrouwen voldoet aan de Nederlandse beweegnorm (ten minste vijf keer per week 30 minuten bewegen). Ruim 41,9 procent van de vrouwen heeft overgewicht, waarvan 12,4 procent obesitas. Een vijfde van de vrouwen rookt nog steeds.

Vrouwen kunnen hun kans op kanker verkleinen door gezonder te eten, op hun gewicht te letten en meer te bewegen. Het behouden van een gezond gewicht is, na niet roken, het belangrijkste om de kans op kanker te verkleinen. Lichaamsbeweging verkleint de kans op de twee meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen: borstkanker en darmkanker. Ook kan lichaamsbeweging tegen baarmoederkanker beschermen, de kankersoort die op nummer vijf staat bij vrouwen in Nederland.

Daarnaast is het drinken van alcohol een belangrijke risicofactor voor o.a. borstkanker en darmkanker. Vrouwen die drinken worden aanbevolen om het aantal glazen alcohol te beperken tot 1 per dag.

Moeders worden ook aanbevolen om hun baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Er is overtuigend bewijs dat het geven van borstvoeding het risico op borstkanker verlaagt.

De nieuwe Gezondheidsgids voor vrouwen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bevat meer informatie over risicofactoren voor kanker, veel voorkomende vormen van kanker bij vrouwen en geeft praktische adviezen over het maken van gezonde keuzes die het risico op kanker kunnen verlagen.

De eerste 100 mensen die bellen naar 020-344 9595 ontvangen een gratis exemplaar van de Gezondheidsgids voor vrouwen. De gids is ook te downloaden via www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Communicatie Coördinator, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

In het wetenschappelijk rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective worden risicofactoren voor kankersoorten en aanbevelingen voor de preventie van kanker uitgelicht.

Bronnen

  • De statistieken voor de vergelijking tussen de kans op kanker voor vrouwen in NL (26,8 procent) en het gemiddelde in Europa (21,4 procent) zijn afkomstig uit GLOBOCAN, een project van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk. IARC maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • CBS statline, 2009
  • IKCnet, 2008
  • RIVM: Voedselconsumptiepeiling 2003

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org