Voeding en leefstijl na kanker

17 januari 2011

In Nederland leven zo’n 500.000 mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld. De vraag naar adviezen over voeding en leefstijl voor een leven na kanker neemt toe. Daarom lanceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag de Gids voor Voeding en leefstijl na kanker. Deze op wetenschap gebaseerde brochure geeft voormalig kankerpatiënten aanbevelingen over hoe zij hun voedingspatroon en leefstijl kunnen aanpassen om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen.

De gids adviseert om na de behandeling tegen kanker een voornamelijk plantaardig voedingspatroon te volgen met weinig zout, rood vlees en alcohol, dagelijks minimaal dertig minuten te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Dit helpt het lichaam te beschermen tegen terugkeer van kanker. Daarnaast heeft regelmatige lichaambeweging een positief effect op moeheid, humeur en het op peil houden van het gewicht.

De expert aan het woord

Dr. Ir. Renate Winkels, onderzoeker bij afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit: “Het is belangrijk dat voormalig kankerpatiënten gezondheidsadvies krijgen dat wetenschappelijk onderbouwd is. Juist mensen die te maken hebben gehad met kanker, zijn extra gemotiveerd om gezonder te gaan leven. In hun zoektocht naar informatie worden deze vaak nog kwetsbare personen geconfronteerd met dieet-hypes en drastische leefstijladviezen, die soms meer kwaad dan goed doen. Wij willen mensen erop attenderen dat kleine, weloverwogen veranderingen in dagelijkse gewoontes het risico op terugkeer van kanker kunnen verlagen.”

Wetenschappelijke basis

De brochure is gebaseerd op Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective: het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefwijze en de preventie van kanker. Gesteld kan worden dat de aanbevelingen in de gids het beste advies geven op basis van de beschikbare wetenschappelijke resultaten. 

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft verder onderzoek - naar hoe voeding en leefstijl de terugkeer van kanker bij voormalig patiënten kan verkleinen - tot een prioriteit gemaakt voor de komende jaren.

Download of bestel de Gids voor Voeding en leefstijl na kanker via de website www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

  • Voormalig kankerpatiënten die tijdens de behandeling erg zijn afgevallen, een operatie hebben gehad die het spijsverteringsstelsel heeft aangetast, moeite hebben met slikken, darmproblemen hebben of om andere redenen geen normaal voedingspatroon kunnen volgen, dienen een arts, diëtist of verpleegkundige te raadplegen of deze aanbevelingen geschikt voor hen zijn.
  • Deze brochure geeft adviezen voor mensen die de behandeling van kanker hebben afgerond en hiervan zijn hersteld. Als men niet zeker weet of men zich al in deze fase bevindt, overleg dan eerst met een arts.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org