VN-top in september is uniekekans voor kankerpreventie

7 september 2011

De Verenigde Naties (VN) houden 19 en 20 september aanstaande in New York een topconferentie over niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en longziekten. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept overheden op om deze unieke en ongekende kans te grijpen om afspraken te maken over het terugdringen van het groeiende aantal gevallen van kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten.

Kanker is een van de voornaamste soorten niet-overdraagbare ziekten. Het aantal gevallen van kanker is wereldwijd in minder dan 10 jaar met 20% gestegen tot 12 miljoen nieuwe gevallen per jaar.

Preventie is een van de belangrijkste onderwerpen gedurende de VN-top. Door de sterke stijging van het aantal gevallen van kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten is het efficiënter om deze ziekten te proberen te voorkomen en hiermee mensenleed te helpen besparen.

Gezonde voeding en leefstijl zijn van groot belang om kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten te voorkomen. Dit is niet alleen in handen van elk persoon op zich. Overheden en beleidsmakers spelen hierbij ook een belangrijke rol door mensen te helpen of te sturen bij het maken van keuzes die risicofactoren beperken. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet een beroep op overheden om het belang van de VN-top in te zien en er de nodige aandacht aan te besteden. Het is een unieke kans voor het terugdringen van het aantal gevallen van kanker en andere soorten niet-overdraagbare ziekten, een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd.

Nadia Ameyah, Operationeel Manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Kanker is een van de grootste uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Miljoenen levens staan op het spel. Veel mensen zijn zich er nog niet van bewust dat ze zelf hun risico op kanker kunnen verlagen door middel van gezonde voeding, een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging. Ruim een derde van de meest voorkomende soorten kanker kan op deze manier voorkomen worden. De VN-top is hét moment om wereldwijd in te zetten op preventie.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Communicatie Coördinator, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

  • Dit is pas de tweede keer in de geschiedenis van de VN dat een onderwerp op het gebied van gezondheid op de agenda staat. De eerste keer was 10 jaar geleden met als onderwerp aids. 
  • World Cancer Research Fund International (WCRF International) vertegenwoordigt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds tijdens deze VN-top.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org