Vier keer zoveel borstkanker in Nederland

9 augustus 2010

Borstkanker komt ruim vier keer zoveel voor in Nederland dan in Oost-Afrika, maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag bekend. Volgens de meest recente kankerstatistieken werd bij 96,8 per 100.000 vrouwen in Nederland (aangepast naar leeftijd) in 2008 de diagnose borstkanker gesteld, tegenover slechts 19,3 per 100.000 vrouwen in Oost-Afrika, zoals Kenia en Tanzania.

Nederland is beter in het diagnosticeren en registreren van gevallen van borstkanker, wat het verschil gedeeltelijk verklaart. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil mensen er echter op attenderen dat voeding en leefstijl ook een belangrijke rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van borstkanker. 

Wetenschappers schatten dat ongeveer vier van de tien gevallen van borstkanker in landen met hoge inkomens voorkomen kunnen worden door een gezond gewicht, lagere alcoholconsumptie en meer lichaamsbeweging. Ook bestaat er overtuigend bewijs dat borstvoeding het risico op borstkanker vermindert. Vrouwen in Oost-Afrika drinken minder alcohol dan vrouwen in Nederland. Daarnaast kent Oost-Afrika minder gevallen van overgewicht en wordt er meer en langer borstvoeding gegeven. 

Dr. Rachel Thompson, Science Programme Manager bij het internationale World Cancer Research Fund netwerk: "Het veel lagere borstkankercijfer van Oost-Afrika in relatie tot Nederland vormt een reële zorg. Temeer omdat deze constatering niet alleen van toepassing is op Oost-Afrika. Het cijfer in Nederland (96,8) is bijvoorbeeld het dubbele van Zuid-Amerika (44,3) en ruim drie keer zo hoog als in Oost-Azië (25,3). Het hoogste borstkankercijfer ter wereld behoort toe aan België met 109,4.

“Het feit dat borstkanker veel minder vaak voorkomt in andere delen van de wereld laat zien dat het niet geheel onvermijdelijk is. We kunnen zelf keuzes maken die de kans op borstkanker verlagen. Relatief eenvoudige veranderingen in onze leefstijl, zoals een lagere alcoholconsumptie en het handhaven van een gezond gewicht, kunnen het risico op borstkanker bij vrouwen verkleinen. 

“En niet alleen het borstkankerrisico wordt beïnvloed door wat we eten en drinken, en hoeveel we bewegen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kunnen voorkomen.”

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat een gezonde leefstijl geen garantie biedt. Circa 4 tot 9% van alle vrouwen met borstkanker heeft deze ziekte gekregen door erfelijke aanleg. Meer informatie op www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

Kankerstatistieken

  • De cijfers zijn afgeleid van GLOBOCAN 2008, een project van International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk. Dit project biedt actuele schattingen van de nationale incidentie en sterfte van veel voorkomende vormen van kanker in alle landen van de wereld.
  • De landen die GLOBOCAN onderscheidt als onderdeel van Oost-Afrika zijn: Burundi, de Comoren, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, La Reunion (Frans eiland), Kenia, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Rwanda, Somalië, Tanzania, Oeganda, Zambia en Zimbabwe.
  • De cijfers per 100.000 mensen zijn aangepast naar leeftijd. Dit betekent dat voor elk land rekening gehouden is met de verschillende ratio tussen mensen in verschillende leeftijdsgroepen om er zeker van te zijn dat deze vergelijkbaar zijn.
  • Oudere mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van borstkanker. Aangezien de Nederlandse bevolking ouder is dan die van Oost-Afrika, zijn de cijfers naar leeftijd aangepast.
  • De vergelijkingen tussen Nederland en Oost-Afrika op het gebied van alcohol, overgewicht en borstvoeding zijn gebaseerd op cijfers uit de World Health Statistics 2009 van de World Health Organization (WHO) en Stichting Zorg voor Borstvoeding.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org