Vervang de hamburger door een groentespies

1 juli 2010

Met een hittegolf en de zomervakantie voor de deur is het barbecueseizoen aangebroken. Traditiegetrouw roosteren we voornamelijk vleesproducten op de barbecue. De vraag is of dat wel zo goed is voor onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds toont aan dat een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees sterk samenhangt met de ontwikkeling van dikke darmkanker.

Onder rood vlees verstaan we bijvoorbeeld rund-, varkens- en lamsvlees. De term bewerkt vlees verwijst naar vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of anderszins zijn geconserveerd, zoals ham, salami en andere vleeswaren. Het is dus aan te raden om een gezond alternatief te zoeken voor hamburgers, speklappen en worstjes. Wat leggen we dit jaar op de grill?

De expert aan het woord

“We krijgen ieder jaar rond deze tijd vragen over verantwoord barbecuen. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het internationale rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective”, zegt professor Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker bij de Wageningen Universiteit.

“Het belangrijkste is na te denken over wat we op de barbecue leggen. Aan het eten van rood en bewerkt vlees zitten namelijk gezondheidsrisico’s. Er is overtuigend bewijs dat het eten van teveel rood vlees (meer dan 500 gram per week) en het eten van bewerkt vlees dikke darmkanker kan veroorzaken. Iedereen doet er goed aan maatregelen te treffen om dit risico tot een minimum te beperken. 

Lekker en gezond op de barbecue?

“Groente en fruit zijn gezonde alternatieven voor rood en bewerkt vlees. Een overwegend plantaardig voedselpatroon helpt bij het op peil houden van een gezond lichaamsgewicht en kan de kans op kanker verlagen. Daarnaast kunt u vlees vervangen door (vette) vis, zoals zalm of makreel. Vis zit vol met belangrijke vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.”

Vervang de hamburger bijvoorbeeld eens door een groentespies. Door voor verschillende kleuren groente te kiezen, krijgt u diverse vitamines binnen. Kijk op onze website: www.wcrf.nl voor meer tips en lekkere, gezonde recepten voor de barbecue.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

Onderzoek vitamine B in relatie tot longkanker

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers gekeken naar 899 mensen die bloed hebben gedoneerd in het kader van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) – een grote cohort bestaande uit meer dan 500.000 deelnemers uit 10 Europese landen – en later longkanker hebben gekregen, naast 1.770 mensen die bloed hadden gedoneerd en deze ziekte niet kregen.

Het voordeel van onderzoek naar de hoeveelheden B-vitamines in bloedmonsters die jaren voordat de ziekte zich ontwikkelde zijn afgenomen, is dat deze niet worden beïnvloed door de ziekte. Hierdoor kan de inname van voedingsstoffen op een veel preciezere manier worden gemeten dan met bijvoorbeeld eetdagboeken of voedingsenquêtes, waarbij moet worden vertrouwd op het geheugen van de onderzochte personen en die minder betrouwbaar zijn gebleken.

Levensmiddelen die veel B-vitamines en verwante voedingsstoffen bevatten zijn fruit en groene bladgroenten (folaat), ontbijtgranen en volkoren producten (vitamine B6), verschillende soorten zaden, noten, vis en vlees (methionine).

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org