Verband ontdekt tussen overgewicht en eierstokkanker

11 maart 2014

Overgewicht verhoogt het risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert. Eierstokkanker wordt hierdoor voor het eerst toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht. Een gezond gewicht behouden is dan ook een belangrijke maatregel voor de preventie van eierstokkanker.

Eierstokkanker staat op nummer 7 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Deze vorm van kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 37 procent; bij borst-, darm- en baarmoederkanker is dat respectievelijk ongeveer 85, 59 en 80 procent.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt vandaag in een nieuw rapport bekend dat eierstokkanker voor het eerst in verband wordt gebracht met overgewicht. Wetenschappers hebben sterk bewijs gevonden voor dit verband tijdens analyses van wereldwijde onderzoeksresultaten. Het rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over kankerpreventie continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

Tot op heden werd het risico op eierstokkanker in verband gebracht met factoren waar we weinig of geen invloed op hebben, zoals erfelijkheid en leeftijd. Maar nu is bekend dat een gezond gewicht van belang is voor de preventie van eierstokkanker. Er is nog veel te bereiken op dit gebied. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 36,9 procent van de vrouwen in Nederland overgewicht, waarvan 10,9 procent ernstig overgewicht. Het berekenen van de BMI (Body Mass Index) is een methode om te controleren of er sprake is van een gezond gewicht. Op wcrf.nl/bmi kan de BMI snel en makkelijk berekend worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al eerder gebleken dat overgewicht het risico op de volgende kankersoorten verhoogt: darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze) en galblaaskanker. Vanaf vandaag wordt eierstokkanker toegevoegd aan deze lijst.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "De ontdekking van het verband tussen overgewicht en eierstokkanker is baanbrekend. Nu weten we dat we niet machteloos staan tegenover eierstokkanker; we kunnen zelf in actie komen om ons risico op eierstokkanker te verlagen. Een gezond gewicht bereiken en behouden is vandaag de dag niet makkelijk, maar door gezonde keuzes te maken in onze voeding en leefstijl is dat zeker mogelijk. De nieuwe bevinding benadrukt ook het belang en de noodzaak van het Continuous Update Project. Het is de grootste bron van kennis over de preventie van kanker wereldwijd. Dankzij dit project kan het publiek erop vertrouwen dat onze gezondheidsvoorlichting ter preventie van kanker onderbouwd is met solide onderzoeksresultaten."

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Communicatie Manager, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

Over de cijfers in Nederland

Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (cijfersoverkanker.nl) zijn er 1.257 nieuwe gevallen van eierstokkanker geregistreerd in 2011. In dat jaar overleden 1.043 vrouwen aan de ziekte.

Over het nieuwe rapport

Het wetenschappelijke rapport 'World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Ovarian Cancer 2014.' wordt vandaag online gepubliceerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de overige leden van het wereldwijde World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk.

Voor dit rapport zijn er 25 studies naar het verband tussen overgewicht en eierstokkanker geanalyseerd. In totaal zijn er gegevens van 4 miljoen vrouwen meegenomen in het onderzoek. De analyses laten zien dat voor elke extra 5 eenheden van de BMI het risico op eierstokkanker met 6 procent toeneemt.

Het rapport is te downloaden op dietandcancerreport.org.

Het verband tussen overgewicht en kanker

Er zijn verschillende manieren waarop overtollig lichaamsvet het risico op kanker kan beïnvloeden. Zo is bekend dat vetcellen hormonen afgeven, zoals oestrogeen, die het risico op bepaalde kankersoorten kunnen verhogen. Overgewicht kan ook leiden tot ontstekingen, wat invloed kan hebben op de celdeling en de ontwikkeling van kanker.

Over de BMI

Een veelgebruikte maatstaf om vast te stellen of een persoon een gezond gewicht heeft is de BMI (Body Mass Index). De BMI brengt het lichaamsgewicht in verhouding met de lichaamslengte. Bij een BMI tussen 18,5 en 24,9 is er sprake van een gezond gewicht. Bij een BMI tussen 25 en 29,9 is er sprake van overgewicht, en bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas of ernstig overgewicht. Op www.wcrf.nl/bmi kan de BMI snel en makkelijk berekend worden.

Over het Continuous Update Project (CUP)

Het Continuous Update Project is een onderzoeksproject van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de overige leden van het wereldwijde WCRF netwerk. In dit project verzamelen, analyseren en beoordelen wetenschappers doorlopend nieuw onderzoek op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, gewicht en kankerpreventie. Het doel hiervan is om op basis van het meest actuele en uitgebreide wetenschappelijke bewijs mensen te helpen het risico op kanker te verlagen.

Bronnen

  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Ovarian Cancer 2014.
  • World Cancer Research Fund /American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.
  • Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL © maart 2014.
  • CBS Statline, Centraal Bureau voor de Statistiek.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk:Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.