Veel zout in kant-en-klare (kerst)producten

21 december 2010

Kant-en-klare maaltijden, voorverpakte soepen en snacks vinden gretig aftrek in de aanloop naar de feestdagen. Weliswaar aantrekkelijke producten, die het bereiden van het kerstdiner een stuk makkelijker maken, maar tevens grote bronnen van zout. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om de zoutconsumptie te beperken tot 6 gram (een afgestreken theelepeltje) per dag. Een te hoge zoutinname kan het risico vergroten op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of maagkanker.

De expert aan het woord

Dr. Rachel Thompson, wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Onze zoutinname komt voor het grootste deel uit bewerkte producten die we dagelijks consumeren, zoals brood, kaas en vleeswaren. Zelfs zoete producten, zoals koekjes bevatten vaak veel zout, ook al proef je dit niet altijd. In combinatie met zoutrijke kant-en-klare producten wordt het dan moeilijk om je aan de gezonde norm van minder dan 6 gram zout per dag te houden.

“In Nederland eten we gemiddeld 9 gram zout per dag. Een afname van onze zoutconsumptie is nodig om ons gezond te houden. Overtollig zout in ons lichaam beschadigt namelijk de cellen aan de rand van de maag, wat tot kanker kan leiden. Jaarlijks krijgen zo’n 2000 mensen in Nederland maagkanker. Als we de hoeveelheid zout in onze voeding verminderen, kunnen we ons risico op maagkanker verlagen.”

Tips voor een lekker en gezond (kerst) diner

Bereid de maaltijden zelf met verse producten en haal het zoutvaatje van tafel. Door het geleidelijk verminderen van zout in de voeding, passen uw smaakpapillen zich in een aantal weken vanzelf aan. Vervang zout door gezonde alternatieven zoals kruiden, specerijen, knoflook en citroen. Kijk in de winkel naar de voedingsinformatie op het etiket en kies voor een product met minder zout.

Kijk op onze website www.wcrf.nl voor lekkere, gezonde recepten voor het kerstdiner.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

Zoutgehaltes

Zoutrijke producten bevatten meer dan 1,5 gram zout (0,6 gram natrium) per 100 gram. 
Producten met een gemiddeld zoutgehalte bevatten tussen de 0,25 en 1,5 gram zout (0,1 tot 0,6 gram natrium) per 100 gram. 
Zoutarme producten bevatten minder dan 0,25 gram zout (0,1 gram natrium) per 100 gram.
Omrekenfactor natrium naar zout: vermenigvuldig het natriumgehalte met 2,5.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org