Studenten ROC Amsterdam in de bres voor gezonde peuters

Amsterdam, 22 juni 2015

In Amsterdam kampen te veel kinderen met overgewicht. Zorgwekkend, want overgewicht is een belangrijke risicofactor voor verschillende ziekten, waaronder kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zet zich daarom samen met studenten van het ROC Amsterdam en de gemeente Amsterdam in voor meer bewustwording over gezonde voeding en leefstijl. Samen brengen zij op dinsdag 23 juni het liedje ‘Het Blije Bordje van Bobbie’ uit. 

De gemeente Amsterdam en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds slaan de handen wederom ineen om gezond eten en leven onder de aandacht van jonge kinderen en hun ouders te brengen. In het verlengde van het voorleesboekje ‘Het Blije Bordje van Bobbie’ is er nu ook ‘Het Blije Bordje van Bobbie’ liedje. Het liedje bevat teksten uit het boekje en is gemaakt door studenten van de muziekopleiding van het  ROC Amsterdam. Het vrolijke uptempo nummer leent zich goed voor kinderen om op te dansen. Naast gezond eten, is bewegen namelijk van groot belang voor een goede gezondheid.

Op dinsdag 23 juni wordt ‘Het Blije Bordje van Bobbie’ liedje gepresenteerd aan kinderen van voorschool Partou aan het Javaplantsoen in Amsterdam. Tijdens de presentatie zullen studenten van het ROC Amsterdam het liedje ten gehore brengen, waarbij de kinderen zich kunnen uitleven op de dansvloer. Vervolgens leren de kinderen tijdens een fruitmoment hoe lekker en gezond fruit is. Na het fruit eten krijgen de kinderen allemaal een tasje mee met daarin ‘Het Blije Bordje van Bobbie’, de CD met het liedje, een kookboekje, een frisbee en een handige appelbox om fruit mee naar school te kunnen nemen.

Jessica Mougin, student ROC Amsterdam: “Toen wij gevraagd werden door de Gemeente Amsterdam en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om een liedje te maken met de teksten van ‘Het Blije Bordje van Bobbie’ waren wij gelijk enthousiast. We vinden het fantastisch dat we met onze muziek een bijdrage kunnen leveren aan gezondere kinderen in Amsterdam.”

Jessica Meijs, Coördinator kinderprogramma Top Fit Kids van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Een gezond gewicht bereiken en behouden is een belangrijke maatregel voor de preventie van kanker en veel andere ziekten op latere leeftijd. Dit project is belangrijk om de Amsterdamse kinderen zo vroeg mogelijk aan te leren gezond te eten en veel te bewegen. Hoe vroeger kinderen in aanraking komen met een gezonde leefstijl, hoe beter dat is voor hun gezondheid op latere leeftijd.” 

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, 020-344 9592, g.daal@wkof.nl.

Het blije bordje van Bobbie

‘Het blije bordje van Bobbie’ is een uitgave van Kinderboek op Maat en is mede mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Stichting Witte Bedjes Het Parool, met medewerking van JGZ GGD Amsterdam en met dank aan de gemeente Amsterdam, Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht.

Over de Amsterdamse aanpak Gezond Gewicht

Amsterdam pakt het probleem van overgewicht aan middels de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. De gemeente werkt samen met vele partijen aan een gezond gewicht. Hierbij richt de aanpak zich op het verbeteren van de zorg en investeringen in (voor)schoolprogramma’s, als eerste in de zwaarste buurten. Voor meer informatie en de factsheet ‘Overgewicht en obesitas in Amsterdam: amsterdam.nl/aanpakgezondgewicht.

Kinderprogramma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: Top Fit Kids

Top Fit Kids is het interactieve voorlichtingsprogramma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Op www.TopFitKids.nl leren zij alles op het gebied van gezond eten en leven. Ook vinden ze er leuke spellen, heerlijke recepten, kunnen ze hun kennis testen en vragen stellen over gezondheid.

Bronnen

  • GGD, gezondheid in beeld: Overgewicht inclusief obesitas 5 jaar 2013/2014, naar stadsdeel, zie www.ggdgezondheidinbeeld.nl
  • CBS Statline: gezondheid en welzijn, Lengte, onder- en overgewicht vanaf 1981.
  • WCRF/AICR, Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.

Over he Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. Meer informatie op www.wkof.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk:Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.