Stimuleren van bewegen tegen overgewicht

Amsterdam, 17 juni 2020

Mensen meer laten bewegen om overgewicht aan te pakken. Dat is het doel van de nieuwe online tool MOVING, speciaal ontwikkeld voor overheden in binnen- en buitenland. Deze unieke tool is vanaf vandaag beschikbaar. Het is ontwikkeld in samenwerking met het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk waarvan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam deel uitmaakt.

MOVING is een nieuwe database waarin overheidsmaatregelen op het gebied van lichaamsbeweging van over de hele wereld centraal zijn verzameld. Het is een digitale bibliotheek voor beleidsmakers bij de overheid met geverifieerde informatie over maatregelen met als doel lichaamsbeweging te stimuleren. Deze informatie was nog nooit eerder op deze manier beschikbaar.

MOVING bevat informatie over bijvoorbeeld programma’s en richtlijnen voor lichaamsbeweging, voorlichtingscampagnes, inrichting van de infrastructuur en het openbaar vervoer.

Een actieve leefstijl is nodig om overgewicht tegen te gaan. Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van kanker en andere ziekten. Meer bewegen is een van de 10 aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor kankerpreventie op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Maatregelen vanuit de overheid op het gebied van een gezonde leefstijl zijn nodig om de gezonde keuzes ook de makkelijke keuzes te maken voor iedereen. Hoe meer mensen gezonde keuzes maken in hun voeding en leefstijl, hoe meer gezondheidswinst er te behalen is.

MOVING is een aanvulling op de bestaande online tool NOURISHING van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met het WCRF netwerk. Waar de nieuwe tool gericht is op lichaamsbeweging, gaat NOURISHING over voeding. 

Wereldwijd hebben 158 miljoen kinderen tussen de 5 en 19 jaar obesitas. Naar verwachting zal dit aantal verder toenemen tot 254 miljoen in 2025. Dit is een grote bedreiging voor hun gezondheid nu en op volwassen leeftijd. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het RIVM was ruim 13 procent van de kinderen tussen 4 en 17 jaar te zwaar in 2019. Bij 2 procent hiervan was er zelfs sprake van ernstig overgewicht.

Vandaag wordt de nieuwe online tool MOVING gelanceerd. Diverse sprekers van verschillende wereldwijde organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zullen de online tool tijdens een digitale presentatie laten zien en de uitdagingen rondom overgewicht en obesitas bespreken.

Germund Daal, Hoofd Doelrealisatie en Gezondheidsvoorlichting bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker weten wij hoe belangrijk het is om gezonde keuzes te maken. Daar geven wij elke dag voorlichting over. Maar gezonde keuzes maken is niet altijd makkelijk. Onze leefomgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Met MOVING en NOURISHING heeft ook de Nederlandse overheid kennis voor effectief leefstijlbeleid binnen handbereik. Dit inzetten is van belang voor een gezonde en vitale samenleving.”

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd Doelrealisatie en Communicatie, 020 344 9595, g.daal@wkof.nl.

Over MOVING
Het online tool MOVING is vanaf vandaag beschikbaar op: www.policydatabase.wcrf.org.

Over de ontwikkeling van MOVING
MOVING is onderdeel van het project CO-CREATE. 

CO-CREATE is een 5-jarig onderzoeksproject dat is gefinancierd vanuit het EU Horizon 2020 programma en geleid wordt door de Noorweegse Instituut voor Volksgezondheid. Het project heeft als doel om de prevalentie van obesitas onder jongeren in Europa te verminderen. Een uniek onderdeel van het project is dat jongeren actief worden betrokken bij het ontwerpen, informeren en promoten van beleid voor de preventie van obesitas.

Voor meer informatie over CO-CREATE: www.co-create.eu

Over het World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk
Het WCRF netwerk is een wereldwijd samenwerkingsverband van charitatieve organisaties die zich richten op voeding en leefstijl in relatie tot kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam maakt deel uit van dit netwerk.

Bronnen

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker om mensen te helpen de kans op kanker te verkleinen.  

Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Kijk voor meer informatie op www.wkof.nl.

Via www.voedingenkankerinfo.nl geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ook voorlichting over voeding tijdens en na behandeling van kanker op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring van experts.