Sterker bewijs dat alcohol leverkanker kan veroorzaken

25 maart 2015

Meer dan 3 alcoholische dranken per dag kan leiden tot leverkanker. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert. Voor het eerst is er meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol waarbij het risico op leverkanker toeneemt. Bijna een kwart van de nieuwe gevallen van leverkanker kan worden voorkomen door niet te drinken en een gezond gewicht te hebben.

Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in 10 jaar tijd verdubbeld. Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie is er in 2014 bij 681 mensen leverkanker vastgesteld, in 2004 ging het nog om 334 mensen. Deze vorm van kanker komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen: bijna 70 procent van de nieuwe gevallen van leverkanker in 2014 betrof mannen. Leverkanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt en heeft de op één na slechtste overlevingskansen van alle kankersoorten. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 15 procent.

Uit het nieuwe rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert blijkt dat het wetenschappelijke bewijs sterker is dat alcohol kan leiden tot leverkanker. Voor het eerst is er meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol: ongeveer 3 alcoholische dranken of meer per dag kan een oorzaak zijn van leverkanker. Mensen die zowel alcohol drinken als roken lopen nog meer risico.

De onderzoekers benadrukken dat het risico op andere kankersoorten, waaronder borstkanker en slokdarmkanker, al bij een matige consumptie van alcohol toeneemt. Daarom blijft het advies om liever niet te drinken, en anders om dit te beperken tot 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen.

Voor het eerst is er nu ook sterk bewijs dat overgewicht een oorzaak kan zijn van leverkanker. Er zijn nu officieel 10 kankersoorten bekend die te maken hebben met overgewicht en obesitas, namelijk: darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze), eierstok-, galblaas-, prostaat- en nu ook leverkanker.

Daarnaast is er sterk bewijs gevonden dat koffie het risico op leverkanker kan verlagen. Eerder werd dit verband ook al in kaart gebracht bij baarmoederkanker, maar dit moet verder onderzocht worden voordat hierover adviezen gegeven kunnen worden. De mogelijke invloed van koffie op andere ziekten moet ook verder onderzocht worden.

Het nieuwe rapport is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en leverkanker. In totaal zijn er 34 studies geanalyseerd met gegevens van 8.153.000 mensen.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De bevindingen uit dit onderzoek zijn hoopgevend. Leefstijlfactoren spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van leverkanker. Dat betekent dat zelfs kleine veranderingen in onze voeding en leefstijl een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de preventie van deze ziekte. Een gezonde leefstijl is helaas geen garantie, maar door gezond te eten, geen alcohol te drinken, meer te bewegen, een gezond gewicht te behouden en niet te roken geef je jezelf wel de beste kans op een toekomst zonder kanker.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting, 020-344 9592, g.daal@wkof.nl

Over het rapport

Het nieuwe rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over kankerpreventie continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

Over alcohol en leverkanker

Het panel van wetenschappers achter de bevindingen uit het rapport concludeert dat het bewijs dat een alcoholconsumptie van ongeveer 45 gram alcohol per dag tot leverkanker kan leiden overtuigend is. Op basis van een gemiddelde inhoud aan alcohol per drank (rekening houdend met verschillen tussen landen) komt dit neer op ongeveer 3 alcoholische dranken per dag. In Nederland bevat de standaard glas 10 gram alcohol, 45 gram alcohol is dan 4,5 standaardglazen per dag.

Bronnen

  • World Cancer Research Fund International / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Liver Cancer. 2015. Dit rapport is te downloaden van www.wcrf.org/sites/default/files/Liver-Cancer-2015-Report.pdf
  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.
  • Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL © maart 2015.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Meer informatie vindt u op www.wkof.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.