Overtollig lichaamsvet is één van de hoofdoorzaken van kanker

30 juni 2009

Onderzoek wijst uit dat overtollig lichaamsvet het risico op kanker aanzienlijk verhoogt. De rol van dit lichaamsvet bij het ontstaan van kanker is zó groot dat gezegd kan worden dat, na niet roken, het behouden van een gezond gewicht het beste middel is om de kans op kanker te verkleinen.

Vooraanstaand wetenschapper Martin Wiseman, wetenschappelijk en medisch adviseur van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk zegt dat veel gevallen van kanker voorkomen hadden kunnen worden als iedereen een Body Mass Index (BMI) onder de 25 zou hebben.

Overgewicht verhoogt het risico op kanker in de borst, darm, alvleesklier, baarmoeder, nier, galblaas en slokdarm. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim 29.000 mensen één van deze soorten kanker geconstateerd. Professor Wiseman: “voor Engeland zijn preventiepercentages berekend en hieruit is gebleken dat 17% van de gevallen van bovenstaande vormen van kanker voorkomen had kunnen worden als iedereen een BMI onder 25 zou hebben. Voor Engeland zijn dat dus duizenden gevallen van kanker per jaar. We gaan er op dit moment van uit dat deze cijfers ook voor Nederland zouden kunnen gelden.” 

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat deel uitmaakt van het internationale World Cancer Research Fund, adviseert iedereen te streven naar een slank postuur, maar ondergewicht te voorkomen. Een gezond gewicht is een BMI tussen de 18,5 en 25. Hoe lager de BMI is binnen deze grenzen van een gezond gewicht, hoe lager ook de kans op kanker. Wetenschappers schatten in dat de kans op darmkanker 15% hoger is bij een BMI van 25 dan bij een BMI van 18,5.

De recente groei van het aantal mensen met overgewicht in Nederland is dan ook zorgelijk. Momenteel kampt kampt 40% van de volwassen en 12% van de jongeren tussen de 2 en 19 jaar in Nederland met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30). 11,5% van de volwassenen en 3% van de jongeren heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas, BMI hoger dan 30). 

Professor Wiseman: “een groot deel van de bevolking weet echter niet dat lichaamsgewicht (en andere factoren op het gebied van leefstijl, zoals voedingspatroon en lichaamsbeweging) een grotere invloed hebben op de kans op kanker dan erfelijkheid. Daarom is het van groot belang dat we deze informatie onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Want het positieve is dat we zelf iets kunnen doen om ons te beschermen tegen kanker. Met simpele veranderingen in onze voeding en leefstijl kunnen we het risico op kanker al aanzienlijk verlagen.”

Wetenschappers schatten in dat als we gezond zouden eten, voldoende zouden bewegen en een gezond gewicht zouden hebben, we een derde van alle gevallen van veelvoorkomende vormen van kanker kunnen voorkomen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt naast te streven naar een slank postuur, iedereen ook aan om de consumptie van calorierijk voedsel te beperken en dat van suikerrijke dranken te vermijden. Niet omdat deze producten direct het risico op kanker verhogen, maar wel bijdragen aan de kans op overgewicht.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jessica Meijs, 020-344 9596, j.meijs@wcrf.org

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org