Overleving borstkanker mogelijk beïnvloed door leefstijl

16 oktober 2014

Bepaalde keuzes in leefstijl kunnen de kans op het overleven van borstkanker vergroten. Dat blijkt uit de grootste analyse van kankeronderzoek wereldwijd. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert vandaag de bevindingen in een nieuw onderzoeksrapport. Gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn niet alleen belangrijk voor de preventie van borstkanker, maar ook voor het overleven van de ziekte.

Is er een verband tussen leefstijl en kans op overleven borstkanker?

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde leefstijlfactoren mogelijk de overlevingskansen bij borstkanker kunnen verbeteren:

 • het hebben van een gezond gewicht
 • meer bewegen
 • het eten van voeding met vezels
 • het eten van sojaproducten
 • een lagere inname van vet (met name verzadigd vet)

Over het rapport

Voor het nieuwe rapport zijn gegevens uit wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar voeding, gewicht, lichaamsbeweging en vrouwen met borstkanker verzameld en geanalyseerd. Vervolgens heeft een onafhankelijk panel van wetenschappers het bewijs geëvalueerd. In totaal zijn er 85 studies meegenomen in de analyse, met gegevens van in totaal 164.416 vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gehad.

Experts benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijke verbanden tussen leefstijl en de overleving van borstkanker beter te kunnen begrijpen. Andere factoren kunnen namelijk ook invloed hebben op de waargenomen verbanden, zoals de soort tumor of behandeling.

Hoeveel vrouwen krijgen jaarlijks borstkanker?

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Volgens cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie krijgen jaarlijks meer dan 14.000 vrouwen de diagnose borstkanker.

Wat is de overlevingskans van borstkanker?

Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 85 procent. Er zijn in Nederland ongeveer 60.000 vrouwen in leven bij wie borstkanker werd vastgesteld in de afgelopen 5 jaar.

Vervolgonderzoek naar invloed leefstijl op overlevingskans borstkanker

Er is meer onderzoek nodig naar het verband tussen leefstijl en de overleving van borstkanker voordat specifieke leefstijladviezen geformuleerd kunnen worden voor vrouwen met borstkanker. Het huidig advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om na de behandeling, voor zover mogelijk en in overleg met de medische specialist(en), de aanbevelingen ter preventie van kanker op te volgen. In hoofdlijnen betekent dit gezond eten, meer bewegen en een gezond gewicht behouden. Meer informatie over de aanbevelingen is te vinden op www.wcrf.nl.

Het nieuwe rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over de preventie en de overleving van kanker continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Het toenemend bewijs dat we de kans op overleving van borstkanker kunnen verbeteren door middel van keuzes in voeding en leefstijl is hoopgevend. Na diagnose hebben veel vrouwen de vraag wat ze zelf kunnen doen om de strijd tegen kanker aan te gaan. Door al het beschikbare wetenschappelijk bewijs wereldwijd zorgvuldig en kritisch te analyseren willen wij hen voorzien van wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar advies."

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

Bevindingen in het rapport

In het nieuwe rapport wordt met ‘breast cancer survivors’ bedoeld: vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gehad, van diagnose tot na de behandeling.

Het nieuwe rapport richt zich op:

 • Vrouwen met borstkanker, inclusief vrouwen die van de ziekte zijn hersteld.
 • Het verband tussen voeding, gewicht, lichaamsbeweging en de kans op:
  • sterfte aan borstkanker
  • sterfte aan andere ziekten
  • het krijgen van een nieuwe diagnose borstkanker (een nieuwe tumor in dezelfde of andere borst)

Een speciale projectgroep van experts heeft een nieuw protocol ontwikkeld voor de systematische analyse van onderzoeksresultaten naar de overleving van kanker.

In totaal zijn er 85 studies meegenomen in de analyse, met gegevens van in totaal 164.416 vrouwen met borstkanker. Na de analyse heeft een onafhankelijk panel van wetenschappers het wetenschappelijk bewijs geëvalueerd en is tot conclusies gekomen.

Is er een verband tussen lichaamsgewicht en overleving van borstkanker?

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het hebben van een gezond gewicht (met BMI als maatstaf) – zowel vóór als na de diagnose – en het overleven van borstkanker. Maar er zijn andere factoren die zouden kunnen verklaren waarom vrouwen met overgewicht of obesitas een hoger risico hebben om aan borstkanker te overlijden. Er is meer onderzoek nodig om deze verbanden beter te begrijpen.

Alhoewel op dit moment het verband tussen lichaamsgewicht en de overleving van borstkanker nog onduidelijk is, is er sterk wetenschappelijk bewijs dat overgewicht het risico verhoogt op het krijgen van de volgende 8 kankersoorten:

 • darmkanker
 • slokdarmkanker
 • alvleesklierkanker
 • nierkanker
 • baarmoederanker
 • borstkanker (bij vrouwen na de menopauze)
 • eierstokkanker
 • galblaaskanker

Is er een verband tussen lichaamsbeweging en overleving van borstkanker?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die lichamelijk actief zijn – zowel vóór als na de diagnose – een grotere kans hebben om borstkanker te overleven. Andere factoren zouden dit verband kunnen verklaren, dus er is meer onderzoek nodig op dit gebied.

Is er een verband tussen voeding en de overleving van borstkanker?

Voeding zou ook een rol kunnen spelen bij de overleving van borstkanker, maar de hoeveelheid studies hierover is beperkt. Er zijn indicaties uit de bestaande studies dat:

Vrouwen die meer vezelrijke voeding eten  – zowel vóór als na de diagnose – kunnen een lager risico hebben op het overlijden aan borstkanker.

Vrouwen die na de diagnose meer sojaproducten eten, kunnen een lager risico hebben op het overlijden aan borstkanker.

Vrouwen die vóór de diagnose veel vet en verzadigd vet eten, kunnen een verhoogd risico hebben op het overlijden aan borstkanker.

Er is meer onderzoek nodig naar deze verbanden.

Bronnen

 • World Cancer Research Fund International. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity, and Breast Cancer Survivors. 2014. Dit rapport is te downloaden via www.wcrf.org/sites/default/files/Breast-Cancer-Survivors-2014-Report.pdf
 • World Cancer Research Fund /American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.
 • Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL © oktober 2014.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Meer informatie op www.wcrf.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.