Ook kanker kan voorkomen worden

4 februari 2010

Op 4 februari 2010 is het Wereld Kanker Dag. Op deze dag lanceert de Union International Against Cancer (UICC) de wereldwijde campagne ‘Ook kanker kan voorkomen worden’. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is blij dat met deze campagne wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor kankerpreventie.

Kanker komt wereldwijd voor. Elk jaar krijgen 12 miljoen mensen de diagnose kanker. Er sterven jaarlijks 7,6 miljoen mensen aan deze ziekte. Als we nu geen actie ondernemen, zal kanker in 2030 wereldwijd 26 miljoen nieuwe kankerpatiënten en 17 miljoen doden veroorzaken. De snelste groei van het aantal kankergevallen zal plaatsvinden in landen met een laag- of middeninkomen.

Het risico verlagen

Het goede nieuws is dat kanker voor een groot deel voorkomen kan worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Gezond eten, regelmatig bewegen en een gezond gewicht behouden: drie simpele richtlijnen die een groot effect kunnen hebben. Wetenschappers schatten in dat we hiermee ons risico op kanker met maar liefst een derde kunnen verlagen.

“Toch weten nog steeds veel mensen in Nederland niet dat zij met simpele veranderingen in hun voedingspatroon en leefstijl hun risico op kanker kunnen verlagen”, aldus Jessica Meijs, Manager Voorlichting bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. 

“De meeste mensen weten wel dat je beter niet kunt roken en voorzichtig moet zijn in de zon. Maar het verband tussen kanker en andere onderdelen van onze leefstijl is nog minder bekend. Daarom zijn wij zeer blij dat de nieuwe campagne van het UICC wereldwijd aandacht vraagt voor preventie. We hopen dat meer mensen gaan inzien dat kanker niet altijd een kwestie is van het noodlot. Er zijn stappen die we kunnen nemen om de kans op kanker te verkleinen. En het is niet alles of niets, kleine veranderingen in onze eet- en leefstijl dragen al bij een betere gezondheid.”

Goed onderbouwde aanbevelingen

Iedere dag verschijnt er in de media wel een artikel over iets wat je risico op kanker verlaagt of verhoogt. Jessica Meijs: “het is voor een ‘niet-wetenschapper’ erg moeilijk te bepalen in hoeverre deze informatie ook daadwerkelijk waar is. Daarom kijkt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds niet naar een of enkele onderzoeken op het gebied van voeding, leefstijl en kankerpreventie. Wij verzamelen alle beschikbare onderzoeken wereldwijd en leggen dit voor aan een panel van vooraanstaande wetenschappers. Dit panel analyseert al deze onderzoeken en trekt er conclusies uit. Wij vatten vervolgens de conclusies samen tot praktische aanbevelingen die mensen in hun dagelijks leven kunnen toepassen.”

In 2007 heeft deze analyse geleid tot een grootschalig wetenschappelijk rapport genaamd Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Voor dit rapport zijn ruim 7.000 onderzoeken van over de hele wereld geanalyseerd. Uit dit rapport zijn een aantal stappen gekomen waarmee we ons risico op kanker aanzienlijk kunnen verlagen.

Voorkom kanker, begin vandaag
De 8 preventiestappen

 1. Blijf slank 
  Streef naar een slank postuur, maar vermijd ondergewicht. Na niet roken is het behouden van een gezond gewicht het beste middel ter preventie van kanker.
 2. Kom in beweging
  Neem iedere dag minimaal een halfuur lichaamsbeweging. Onderzoek toont aan dat beweging op zich al tegen kanker beschermt. Daarnaast behoud je makkelijker je gewicht.
 3. Eet niet te calorierijk 
  Vermijd dranken met suiker. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel (met name bewerkt voedsel met veel toegevoegd suiker, zout en/of vet). Dit voedsel kan namelijk leiden tot overgewicht.
 4. Eet veel groente en fruit 
  Eet voornamelijk plantaardig voedsel als groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten zoals bonen. Varieer iedere dag zoveel mogelijk in het soort groente en fruit. We zouden iedere dag vijf porties groente en fruit moeten eten.
 5. Eet niet teveel vlees 
  Eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week. Rood vlees is rund-,varkens- en lamsvlees. En vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, worst en salami. Er is overtuigend bewijs dat bewerkt vlees het risico op dikke darmkanker verhoogt.
 6. Drink geen of weinig alcohol 
  Drink liever geen alcohol. Als u al alcohol drinkt, beperk het aantal glazen per dag tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen. Alcohol kan gunstige effecten hebben tegen hart- en vaatziekten. Maar voor kankerpreventie doet het meer kwaad dan goed.
 7. Eet niet te zout 
  Eet niet teveel zout en gezouten voedsel. 6 gram zout per dag is het maximum.
 8. Vertrouw niet op voedingssupplementen 
  Vetrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen. Supplementen kunnen misschien meer schade toebrengen dan goed doen. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat voedingssupplementen het risico op kanker verlagen.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jessica Meijs, 020-344 9596, j.meijs@wcrf.org

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org