Nierkanker bij mannen met 50 procent gestegen

22 maart 2013

Het aantal nieuwe gevallen van nierkanker per jaar in Nederland is bij mannen met 50 procent gestegen in 10 jaar tijd. Een nieuw onderzoek dat wordt gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft meerdere risicofactoren voor nierkanker geconstateerd: overgewicht, een hoge bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en hoge waarden van triglyceriden in het bloed. Een gezonde voeding en leefstijl zijn belangrijk voor een lager risico op nierkanker.

Nierkanker staat op nummer 9 bij de meest voorkomende kankersoorten bij mannen in Nederland. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. In 2011 is er in totaal bij 2.174 mensen in Nederland nierkanker ontdekt, waarvan 1.438 mannen. In het jaar 2001 was het totaal aantal gevallen nog 1.526, waarvan 954 mannen. Niercelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van nierkanker. Bekende risicofactoren voor nierkanker zijn overgewicht, roken en een hoge bloeddruk.

Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Umeå in Zweden, onder leiding van Professor Pär Stattin, heeft het sterke verband tussen overgewicht en het risico op nierkanker bij zowel mannen als vrouwen bevestigd. De onderzoekers hebben daarnaast ook geconstateerd dat bij mannen een hoge bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en hoge waarden van triglyceriden (vetachtige stof) in het bloed het risico op nierkanker verhogen.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt ook dat de combinatie van deze factoren een verband heeft met sterfte aan nierkanker bij zowel mannen als vrouwen.

Voor dit onderzoek zijn er gegevens uit het Metabolic Syndrome and Cancer Project (Me-Can) gebruikt. Dit grootschalige project bevat gegevens over de Body Mass Index (BMI), bloeddruk, en het gehalte aan glucose, cholesterol en triglyceriden in het bloed van ruim 560.000 mensen uit Noorwegen, Oostenrijk, en Zweden.

Gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen bijdragen aan gezonde waarden van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel, triglyceriden en een lager risico op nierkanker.

Christel Häggström, MSc, Universiteit van Umeå: “Een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en gezonde waarden van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en triglyceriden zijn niet alleen belangrijk voor een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook voor een lager risico op nierkanker. Dit nieuwe onderzoek onderstreept het belang van maatregelen op het gebied van gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht. Om het risico op nierkanker te verlagen is het ook heel belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Communicatie Coördinator, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

Bronnen

World Cancer Research Fund /American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007
Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL © maart 2013
Metabolic factors associated with risk of renal cell carcinoma. Auteurs: Christel Häggström, Kilian Rapp, Tanja Stocks, Jonas Manjer, Tone Bjørge, Hanno Ulmer, Anders Engeland, Martin Almqvist, Hans Concin, Randi Selmer, Börje Ljungberg, Steinar Tretli, Gabriele Nagel, Göran Hallmans, Håkan Jonsson, Pär Stattin. Department of Surgical and Perioperative sciences, Urology and Andrology, Umeå University, Umeå, Zweden.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org