Nederland kleurt paars op 4 februari, ook in tijden van corona

Amsterdam, 14 januari 2021

Op donderdag 4 februari, Wereld Kanker Dag, dragen wederom duizenden mensen in Nederland het paarse lintje met de boodschap Kanker draag je niet alleen. Met dit lintje van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kleurt Nederland paars voor aandacht voor de impact van kanker, en als steunbetuiging en eerbetoon aan iedereen die door kanker wordt geraakt.

Cijfers over kanker: enorme impact op ons allemaal

Elk jaar krijgen ruim 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Er zijn meer dan 700.000 mensen in leven bij wie kanker in de afgelopen 20 jaar is vastgesteld. Zij leven met (de gevolgen van) kanker. Dit is een diverse groep bestaande uit personen die al klaar zijn met de behandeling, personen die worden behandeld en personen die pas recentelijk de diagnose hebben gekregen. 

De gemiddelde overlevingskans bij kanker (gemiddeld over alle kankersoorten) vijf jaar na diagnose is 66 procent. Bij bepaalde kankersoorten is dit echter veel lager; bij alvleesklierkanker is dit maar 5 procent.

Kanker draag je niet alleen

Kanker raakt niet alleen de persoon die de diagnose krijgt, maar ook de naasten. Elk jaar op Wereld Kanker Dag, 4 februari, dragen duizenden mensen in Nederland het paarse lintje van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds met de boodschap Kanker draag je niet alleen. Het lintje wordt gedragen als steunbetuiging en eerbetoon aan iedereen die geraakt is door kanker. Veel mensen dragen het lintje ook uit dankbaarheid aan iedereen die er voor hen was in moeilijke tijden vanwege kanker.

Vooral dit jaar is het dragen van het paarse lintje op Wereld Kanker Dag extra bijzonder. Het coronavirus heeft enorme impact op iedereen in Nederland, maar vooral op kwetsbare personen zoals kankerpatiënten. Het is daarom extra belangrijk om op Wereld Kanker Dag onze steun te laten zien aan deze personen en hun naasten.

Oproep voor Wereld Kanker Dag

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept iedereen op om het paarse lintje aan te vragen via wkof.nl/lintje en dit te dragen op 4 februari, Wereld Kanker Dag. Op die dag zullen deelnemers aan de campagne ook hun foto’s met het lintje, en hun motivatie om mee te doen, delen op de Facebookpagina van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: www.facebook.com/WereldKankerOnderzoekFonds.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

“Wij zijn overweldigd door het aantal mensen dat het paarse lintje met ons zal dragen. Ook zijn wij ontroerd door de verhalen die zij met ons delen. Al deze levensverhalen geven een menselijk gezicht aan de enorme impact van kanker, en versterkt onze motivatie om vol toewijding te blijven werken aan een wereld zonder kanker. Wij roepen iedereen op om het paarse lintje aan te vragen en dit met ons te dragen op 4 februari.”

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie, 06 41323927, g.daal@wkof.nl.

Over de campagne Kanker draag je niet alleen en het paarse lintje
Lees meer over de campagne op wkof.nl/lintje.

Bronnen

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker om mensen te helpen de kans op kanker te verkleinen.  

Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Kijk voor meer informatie op www.wkof.nl.

Via www.voedingenkankerinfo.nl geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ook voorlichting over voeding tijdens en na behandeling van kanker op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring van experts.