Nederland kleurt paars op 4 februari

Amsterdam, 4 februari 2020

Op 4 februari, Wereld Kanker Dag, dragen duizenden mensen in Nederland het paarse lintje met de boodschap Kanker draag je niet alleen. Met dit lintje vraagt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds samen met alle deelnemers aandacht voor de impact van kanker, en betuigt steun aan iedereen die door kanker is geraakt.

Kanker draag je niet alleen
In de maand januari hebben duizenden mensen het paarse lintje van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aangevraagd. Het lintje is onderdeel van de campagne Kanker draag je niet alleen waarmee aandacht wordt gevraagd voor het feit dat kanker ons allemaal op de een of andere manier raakt. Het lintje staat symbool voor solidariteit, steun, dankbaarheid en liefde.

Cijfers over kanker
Nederland staat op nummer 10 in de lijst van landen waar kanker het vaakst wordt vastgesteld. Australië is koploper, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Ierland. Elk jaar krijgen meer dan 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker, en dit aantal neemt elk jaar toe. Gelukkig nemen ook de gemiddelde overlevingskansen toe. Volgens de Nederlandse Kankerregistratie stijgt de overlevingskans vijf jaar na diagnose met ongeveer 1% per jaar. 

Leven met kanker
Er zijn momenteel meer dan 600.000 mensen in Nederland bij wie in de afgelopen 10 jaar de diagnose kanker werd vastgesteld. Zij leven met (de gevolgen van) kanker. Dit is een diverse groep bestaande uit o.a. mensen die al klaar zijn met de behandeling, mensen die worden behandeld en mensen die pas recentelijk de diagnose hebben gekregen.

Oproep op Wereld Kanker Dag
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept iedereen die het paarse lintje heeft aangevraagd op om dit te dragen op 4 februari, Wereld Kanker Dag. Op die dag zullen deelnemers aan de campagne ook hun foto’s met het lintje, en hun motivatie om mee te doen, delen op de Facebookpagina van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: www.facebook.com/WereldKankerOnderzoekFonds.

Mara Douma, medewerker gezondheidsvoorlichting bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Wij zijn overweldigd door het aantal mensen dat het paarse lintje heeft aangevraagd. De afgelopen weken hebben wij als team ontzettend hard gewerkt om ervoor te zorgen dat iedereen het paarse lintje op tijd heeft voor Wereld Kanker Dag. Uiteraard hebben wij dit met heel veel liefde gedaan. Op onze Facebookpagina zijn er ontzettend veel mooie en ontroerende berichten gedeeld, waarvoor we erg dankbaar zijn. Laten we samen op Wereld Kanker Dag een mooi gebaar maken, want kanker draag je niet alleen.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie, 06 41323927, g.daal@wkof.nl.

Over de campagne Kanker draag je niet alleen en het paarse lintje
Lees meer over de campagne op wkof.nl/lintje.

Bronnen

  • De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
  • Cancer Tomorrow, Global Cancer Observatory, International Agency for Research on Cancer.
  • World Cancer Research Fund International / American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018. Beschikbaar op dietandcancerreport.org.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker om mensen te helpen de kans op kanker te verkleinen.  

Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Kijk voor meer informatie op www.wkof.nl.

Via www.voedingenkankerinfo.nl geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ook voorlichting over voeding tijdens en na behandeling van kanker op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring van experts.