Nederland 3de op ranglijst slokdarmkanker

1 december 2011

Nederland staat 3de op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meeste voorkomt, maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bekend. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 1.900 mensen, waarvan 1.400 mannen, slokdarmkanker ontdekt. Het aantal nieuwe gevallen stijgt en is sinds 1990 verdubbeld. Na 5 jaar is van de Nederlandse mannen nog maar 7,8 procent en van de vrouwen 10,2 procent in leven.

Het overlevingspercentage bij slokdarmkanker is laag aangezien de ziekte vaak pas laat klachten geeft en daardoor laat ontdekt wordt. Het is nog niet duidelijk waarom het aantal gevallen van slokdarmkanker in Nederland stijgt, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding en leefstijl een sterk verband hebben met het risico op slokdarmkanker.

Risicofactoren voor slokdarmkanker zijn onder andere de consumptie van alcohol, overgewicht en roken. Mensen die zowel alcohol drinken en roken vergroten hun risico nog verder. De meest voorkomende vorm van slokdarmkanker in Nederland is het adenocarcinoom. Voor deze vorm van slokdarmkanker is er een sterk verband met overgewicht.

De aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn dan ook om een gezond gewicht te behouden, niet te roken en minder alcohol te drinken. Ook het eten van groente en fruit kan het risico op slokdarmkanker verlagen. 

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 5,8 op de 100.000 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het gemiddelde in Europa is 3,3 op de 100.000 mensen.

In de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meeste voorkomt staan het Verenigd Koninkrijk en Ierland bovenaan met respectievelijk 6,4 en 5,9 gevallen per 100.000 mensen. Bekijk de volledige ranglijst en lees meer informatie over de preventie van slokdarmkanker op www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Communicatie Coördinator, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

Vormen van slokdarmkanker

Er zijn twee veelvoorkomende vormen van slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom heeft een verband met roken en alcohol consumptie. Adenocarcinoom heeft een verband met overgewicht.

Meer informatie over slokdarmkanker in Nederland

Slokdarmkanker komt drie keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland toont de incidentie van slokdarmkanker in Nederland een stijgende tendens. In het jaar 1990 waren er 813 nieuwe gevallen, in het jaar 2009 waren er 1966 nieuwe gevallen.

In Europa leeft een jaar na de diagnose slokdarmkanker gemiddeld nog 31 procent van de patiënten. In Nederland is dit 34 procent voor mannen en 35 procent voor vrouwen.

Bronnen

  • De kankerstatistieken op basis waarvan de ranglijst is gemaakt zijn afkomstig uit GLOBOCAN, een project van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk. IARC maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Integraal Kankercentrum Nederland
  • RIVM
  • CBS Statline
  • Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010, RIVM
  • Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org